Bodemgesteldheid

Door de grote hoeveelheden neerslag is de bodem ook in vaststaande teelt, waar niet is gerooid er soms slecht aan toe. De grond is dichtgeslagen en het water zakt niet goed door. Vooral waar in het najaar nog is geplant.

Nu eerst het onkruid wordt afgespoten, is het raadzaam om bij die percelen de grond zo snel mogelijk los te maken. Dit kan met een wielpadwoeler of door de grond te schoffelen op een later moment, wanneer er weer onkruid komt. Verder is het goed om te kijken of de structuur van de bodem kan worden verbeterd met een calciumhoudende meststof. Als de pH te laag is, kan er kalk worden gestrooid. Is de pH in orde, kies dan voor gipskorrels, zoals Calcifert Sulfer. Voor kalk kun je kiezen voor zeewierkalk. Dolomietenkalk heeft een grovere structuur en heeft teveel tijd nodig om op te lossen.

Op de percelen waar wel is gerooid en de bodem het zwaar heeft gehad, is rust de beste oplossing. Zodra het perceel begaanbaar wordt, is het advies om de grond eerst met een dieptand te bewerken, zodat de vaste lagen worden opengetrokken. Wanneer de planning voor het opplanten nog niet is gemaakt, is het advies om de percelen die deze winter behoorlijk nat waren rust te geven met een groenbemester die diep wortelt. In het najaar kan er dan weer worden gezaaid of geplant. Ga niet te geforceerd aan de slag. Het is logisch dat het werk door moet gaan, maar als de bodem niet in orde is, is de inspanning voor niets en valt het eindresultaat van de teelt tegen.