Hagelschot in Prunus

Door de neerslag heeft niet alleen het gewas lang nat gestaan, maar is ook de bodem in de wortelzone soms tijdelijk verzadigd geweest met water. In Prunus geeft dat kans op stress en dat uit zich vaak in de vorm van hagelschot in de foute variant. Op alle bedrijven is voor de regen voldoende bescherming gegeven. Hoe gaan we verder na de regen? Het is belangrijk om de stress zo snel mogelijk op te lossen, sporen weg te branden en het blad te bedekken.

Advies

  • Spuit na de regen met 2 liter Merplus + 3 liter Aminboost + 2 liter Koper + 3 kg Bitterzout + 0,5 liter Bond/ha. Spuit binnen 7 dagen met 5 liter Serenade + 1,5 liter Koper + 5 liter Zwavel + 3 kg Bitterzout + 0,5 liter mangaannitraat/ha

Omdat er ook veel groei gaat komen en het laatste schot meer zichtbaar blijft, is het belangrijk om ook tegen de trips te spuiten. Dit kan met Decis, maar omdat er veel bijen en wespen op de bladklieren van de nieuwe bladeren vliegen, is het af te raden om met dit middel te spuiten. Een veilig tripsmiddel is Tracer (0,2 liter/ha). Ook is het mogelijk om apart met Vertimec Pro (0,5 liter/ha) te spuiten. Dit moet dan wel in het donker worden gedaan. Bij voorkeur aan het einde van de dag.