Onkruidbestrijding

Het plantwerk loopt op z’n eind. Op dit moment vraagt de onkruidbestrijding de nodige aandacht.

Door de natte omstandigheden kan het schoffelen en eggen niet op tijd uitgevoerd worden óf niet afdoende zijn vanwege de slecht drogende omstandigheden. Hierdoor zal er in de meeste gevallen chemisch moeten worden ingegrepen. Het is geen optie om te wachten op droger weer, omdat ook het onkruid snel groeit.

De laatste weken zien we vooral hanepoot kiemen en nu komen daar ook klein kruiskruid en zwarte nachtschade bij. Zwarte nachtschade is in een klein stadium goed te bestrijden met onder andere Oblix, Primus of Cleave. Ook werk Roundup Dynamic goed op nachtschade. In een hoge dosering werkt het middel Laudis wel in mais op nachtschade. In de boomkwekerij is het etiket van Laudis beperkt met vier toepassingen van 0,1 liter/ha. Ook hanepoot is behoorlijk aan het kiemen. Vanwege het groeizame weer groeit dit onkruid snel. Melde is op dit moment nog niet zoveel te zien, omdat dit een droogkiemer is. Dat geldt ook voor zomerpostelein en papegaaienkruid.

De focus ligt nu op een snelle bestrijding van opstaand onkruid dat op de pas opgeplante percelen staat. Het beste kan worden bestreden zonder Roundup. Voor de genoemde onkruiden in een klein stadium tot 4 cm raden we de volgende combinatie aan: 2 liter Corzal + 0,3 liter Oblix + (2 liter Focus Plus bij veel en grotere hanepoot) + 1 liter Robbester/ha. Bij groter onkruid is ons advies om onderdoor te spuiten met 2 liter Focus Plus + 99 ml Primus + 0,4 liter Oblix + 1 liter Robbester/ha. In zaaibedden zien we ook onkruid opkomen. Omdat de zaailingen nog jong en kwetsbaar zijn, is het advies om nog niet te spuiten. Wanneer er toch veel onkruid opkomt, kun je het spuiten niet uitstellen. Zorg er dan voor dat de stammen van de planten niet geraakt worden.  

Advies:

  • Onkruid tot 2 cm (t/m twee echte blaadjes): 2 liter Corzal/ha in verplante teelt en 2 liter Astrix/ha op zaaibedden.
  • Onkruid tot 4 cm (t/m vier echte blaadjes) 0,2-0,4 liter Oblix/ha. 0,2 liter/ha wanneer er alleen melde, muur en klein gras groeit en er geen varkensgras staat. Pas 0,4 liter/ha toe bij (meer) ontwikkeling van varkensgras.
  • Meer ontwikkeling van varkensgras en ook al groter dan 4 cm, dan kan er 0,3 liter Cleave/ha worden toegevoegd. Cleave is een combinatie van Primus en Starane en vraagt enige voorzichtigheid vanwege de mogelijke dampwerking van Starane. Deze dampwerking is zeker van toepassing wanneer de grond vochtig is en na het spuiten de temperatuur stijgt.
  • Het gebruik van een extra uitvloeier Robbester met een betere inwerking op de waslaag, maakt dat het middel beter in de onkruiden doordringt.

Met de grote buien van de laatste tijd is het aan te raden om op dit moment geen tot weinig bodemherbiciden in te zetten. Ook omdat de grond nog niet goed is bezakt en onkruid gewoon door de bodemherbiciden heen kiemt. Hou het op dit moment zoveel mogelijk bij contactherbiciden en blijf er kort op zitten.