Luis

Door de regen en de hoge luchtvochtigheid is de luisdruk laag. Daarnaast zijn er volop natuurlijke vijanden terug te vinden in het gewas. De ideale situatie om rustig af te wachten wat er gaat gebeuren.

Op dit moment is het algemene advies voor luis om niets te doen. Als het straks warmer en droger wordt, kan dit veranderen.

Voor beukenbladluis geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Op dit moment is het zinloos om te spuiten tegen beukenbladluis. Naast de lage druk van luis is ook het blad op dit moment te hard voor het beste resultaat. Het is nu wachten op het tweede schot. Wanneer dat gaat uitgroeien, is dat - indien nodig - een goed moment om te spuiten.

Appelbloedluis komt nog wel voor en kan een groot probleem worden. Daarom is het advies om hier alert op te zijn. Omdat de bomen vanwege de schurft soms minder actief zijn, is het beste advies voor nu om met een contact- en lokaal systemisch middel te werken. Daarbij is de spuittechniek een belangrijk aspect. Spuit met 140 gram Teppeki/ha + 1,5 liter Raptol/100 lw. Zorg ervoor dat de plaats van de aantasting goed nat is gemaakt en de insecten zullen worden bestreden.

Schildluis komt onder andere in taxus steeds meer tot ontwikkeling, hoewel de crawlers nog geen pootjes hebben. De schildjes zijn de laatste weken wel dikker geworden. In de kassen komt er op dit moment nog geen uitzwerming voor. Het advies is op dit moment om op korte termijn nog geen actie te ondernemen. Wel is het goed om over ongeveer twee weken te starten met de eerste bespuiting met 0,6 liter Movento + 1,5 liter Fulvic/ha. Let op de RV rond het moment van spuiten. Spuit niet onder de 60% RV.