Weersverandering

Doordat het gewas na de vorst actief wordt, is het tijd om bepaalde activiteiten af te ronden. Denk daarbij aan het volgende punten:

  • Winterstek maken: waar stek in december is gemaaid, zien we nu al activiteit van de ogen. Dit betekent dat de planten door de kou uit hun winterrust zijn gekomen. Daarom is het belangrijk om het knippen zo snel mogelijk klaar te krijgen. Let bij Ligustrum Atrovirens goed op of er geen plekjes op het hout zitten. Hier komt uitval uit voort. Deze bruine plekjes op het hout kunnen komen door de natte omstandigheden gedurende het jaar en komt vanuit de grond. Er is in het teeltseizoen beperkte beheersing mogelijk.
  • Zaaibedden van Prunus en meidoorn zullen over niet al te lange tijd uitkomen. Het is daarom belangrijk om het onkruid hier op tijd te spuiten. Lukt dat niet met de grote spuit, kijk dan naar een andere oplossing. Dat scheelt in het voorjaar een hoop werk.
  • Oculaties gaat waarschijnlijk snel uitlopen. Ook in de rosaceae groep kunnen ogen snel gaan uitlopen. Zorg daarom voor een goede onkruidbestrijding voordat het te laat is. Het beste kan er eerst worden gespoten voordat de stammen worden geknipt. Dat voorkomt dat er middel op de snoeiwond komt.