Update buxusrups en buxusbladvlo

Op dit moment zien we de eerste vraatschade van de buxusrups. Dit is te zien aan de jong gegroeide blaadjes.

De rupsjes zijn nu ongeveer 2 cm groot en zien er uit als de groen met zwart gestreepte buxusrups. Als de temperatuur weer hoger wordt, dan zal de vraatschade snel groter worden.

Belangrijk is dat bij een bestrijding de juiste keuze wordt gemaakt voor middel en toepassingstijdstip. Als je een contactmiddel inzet, zoals Karate Zeon of Decis, moet de rups actief zijn, dus moet het minimaal 15 graden zijn. In die situatie is het beste toepassingsmoment eind van de middag of begin van de avond. Voor middelen die in het blad moeten worden opgenomen zoals Xentari of Dipel moet het wel warm genoeg zijn, maar hoeft de rups op moment van toepassen niet actief te zijn.  In de ochtend is het op dit moment doorgaans te koud.

Naast de rups zien we ook al de eerste buxusbladvlooien. Ze zijn nog niet zo goed zichtbaar, maar zitten in het gewas. Bij een temperatuur >15 graden is het juiste moment om ze te bestrijden met 25 gram Gazelle + 150 ml Fulvic/100 liter water. Zorg voor een goede spuittechniek en omstandigheden. Gazelle heeft tevens een goede nevenwerking op rupsen.