Aaltjesbeheersing

Door het wegvallen van Vydate 10G wordt aaltjesbeheersing steeds lastiger. Er zijn geen goede alternatieven behalve het zaaien van Tagetes.

Maar wat te doen als er al een teelt staat? In de akkerbouw is meerdere jaren onderzoek gedaan naar het beheersen van aaltjes. Een goede weggroei is daarin heel belangrijk. Dit is de basis voor de rest van het seizoen. Door externe factoren raken wortels beschadigd. Planten met beschadigde wortels worden beperkt in de opname van voeding en vocht, dat leidt tot een remming in groei.

Nemater

Nemater ondersteunt de plant bij de aanmaak van wortels. Nemater bevat een specifieke mix aan kruidenextracten, waaronder Tagetes en algen. Het product zorgt voor een sterk gewas dat minder gevoelig is voor stressfactoren. Nemater zorgt voor balans in de wortelzone. Uit bodemanalyses blijkt dat door het toepassen met Nemater het aantal Saprofage (positieve) aaltjes stijgt. Dit resulteert in een verhoogde bodemactiviteit en ontwikkeling van de wortels van de plant, waardoor een betere balans in de bodem ontstaat. Voeding en vocht worden daardoor makkelijker opgenomen vanuit de bodem. Dit zorgt voor weerbaardere gewassen met een hogere opbrengst als eindresultaat.

Advies

In een bestaande teelt kan gespoten worden met 10 liter Nemater + 5 liter Stimuter/ha. Pas dit 3 keer toe met een interval van 2 weken. In een nieuwe teelt kan 30 kg Nemater MG/ha worden toegepast bij planten of zaaien en ondersteund met bespuitingen van Nemater + Stimuter.