Kwaliteit geleverde planten

Het rooiseizoen is in volle gang. Dit betekent dat er veel werk te doen is op het bedrijf. Een ding is en blijft belangrijk; het waarborgen van de kwaliteit!

Waar je tijdens het teeltseizoen je uiterste beste voor hebt gedaan kan in een paar uur tijd veranderen in slechte kwaliteit. Tijdens het rooien, transport, opslag en afleveren is het belangrijk om de planten te beschermen tegen uitdrogen. Als bepaalde maten nog niet geleverd hoeven te worden, is de kans aanwezig dat ze te lang in de loods blijven staan. Zorg er dan voor dat ze of worden ingekuild of tijdelijk in de koeling worden bewaard. Het bevochtigen van de planten tijdens het bewaren in de loods is een tijdelijke oplossing. Bescherm de planten onderweg van het veld naar de loods, maar let ook op dat klanten de planten goed beschermd meenemen.

Verder is het van belang om bij export naar derde landen de fytosanitaire keuringen te respecteren. De keuringen kunnen soms streng worden beoordeeld. Zo kan door de aanwezigheid van luis of witte vlieg een afkeur plaatsvinden. Controleer daarom voor het rooien of deze insecten in het gewas aanwezig zijn. Mogelijk kan er dan nog een bespuiting worden uitgevoerd met bijvoorbeeld FlipperĀ  (1 liter/100 liter water of eventueel Decis (20 ml/100 liter water).