Cylindrocladium en buxusrupsen

Dit jaar loopt het met de rupsen van de Buxusmot anders dan andere jaren. Op dit moment vinden we alle stadia. De grote rupsen zitten meer onderin de planten, terwijl de jonge rupsjes in het jonge schot aan het vreten zijn. Het lijkt ook wel dat de middelen minder doeltreffend zijn. In de praktijk blijkt dat bij elke Cylindrocladium-bespuiting een middel tegen rupsen moet worden toegevoegd. Het beste resultaat wordt op dit moment gehaald met het middel Tracer. Het advies blijft daarom om te blijven spuiten tegen rupsen.

Voor Cylindrocladium moeten we op dit moment ook goed opletten. Omdat de planten lang nat staan en de temperatuur nog rond de 20 graden zit, blijft de ziektedruk hoog. Dat is ook terug te zien in planten waar nu veel jong schot aanwezig is. Bij een aantasting zal met een curatief schema moeten worden gewerkt.

Advies

Het advies voor nu is om te spuiten met 1,4 liter Spirit/Phantom + 2 liter Koper + 3 kg Bitterzout + 0,2 liter Tracer + 0,5 liter Bond/ha. Na 7 dagen spuiten met 0,6 liter Dagonis + 1,5 kg Merpan + 1,5 liter Koper + 3 kg Bitterzout + 0,5 liter mangaannitraat + 50 ml Karate Zeon + 1 kg Xentari 0,5 liter Bond/ha.