Update vanuit CTGB over knaagdierbeheersing

Per 1 januari 2023 verandert de aanpak van knaagdierbestrijding. Recent heeft CTGB update gegeven. Er gaat een langere termijn voor uitfasering gelden.

Ongediertebeheersing kan vanaf 1 januari niet meer met je huidige KBA-vakbekwaamheidslicentie. Wil je toch op je bedrijf ratten en muizen bestrijden, dan heb je de nieuwe licentie IPM-KBA nodig. Ook moet je bedrijf gecertificeerd zijn en opgenomen in het register van Keurmerk Plaagdiermanagement Bedrijven.

Update n.a.v. berichtgeving 09-12-2022

  • Inmiddels is op 9 december jl. vanuit het CTGB het bericht gekomen dat er een langere termijn zal gelden voor uitfasering. Dit houdt in dat er nog een uitverkoop-en opgebruiktermijn van kracht is voor rodenticiden met oude etiketten voor particulieren en professionele gebruikers (o.a. KBA-licentiehouders). Dit houdt in dat middelen met het oude etiket nog tot 29 juni 2023 mogen worden uitverkocht. En dat deze middelen mogen worden opgebruikt tot 26 december 2023.
  • Tot 26-12-2023 mag je, als professional met een geldige KBA-licentie, nog wel ratten en muizen in gebouwen bestrijden.
  • Na 26-12-2023 kan je ratten en muizen bestrijden met een geldige IPM-KBA licentie met certificering van je bedrijf of je schakelt een daarvoor gecertificeerd bedrijf in.
  • Als particulier mag je tot 26-12-2023 voor particulier goedgekeurde middelen inzetten voor het bestrijden van ongedierte. De uitverkooptermijn van deze middelen loopt tot 29-06-2023.