Ziekten en plagen

Schurft

Er is dit jaar een hoge druk door schurft in Malus. Soms vinden we het ook terug in Sorbus. Controleer de gewassen op de aanwezigheid ervan. Schurft heeft door de natte periode een enorme impact op Malus. Soms zo erg dat de boom dood lijkt te gaan. Het is daarom van belang om er nu kort op te gaan zitten. Omdat er in laanbomen geen goede middelen zijn toegelaten, is het lastig om een goede slag te slaan. Het is raadzaam om nu te spuiten met een curatief middel en een plantstimulerend middel om de groei weer op gang te krijgen.

In laanbomen (opwaarts) is het advies voor deze week: 150 gram Captan + 150 ml Koper + 300 gram Karma + 300 ml Aminoboost/100 liter water. Het advies voor volgende week met een hogere temperatuur: 300 gram Karma + 12,5 gram Flint + 150 ml Koper + 300 gram Agroleaf Power Calcium/100 liter water.

Voor neerwaartse bespuiting in vruchtbomen is de strategie: deze week 1,5 kg Captan + 1,5 liter Koper + 3 kg Karma + 3 liter Aminoboost/ha. Volgende week 0,6 liter Dagonis + 3 kg Karma + 3 kg Agroleaf Power Calcium/ha. Later kan er nog een keer solo met 1,3 liter Syllit Flow/ha worden gespoten.


Meeldauw in meerdere soorten

In meidoorn (ook 1+0), Acer campestre, Malus en Pyrus en krenten zit soms een meeldauwaantasting. Deze is ontstaan vanaf het oude hout. Ook zijn er enkele dagen geweest waarop de meeldauw zich heeft kunnen ontwikkelen. Voor nu is het belangrijk om de sporen zo snel mogelijk weg te branden en de plant te gaan beschermen. Bij een aantasting is het goed om te spuiten met 3 kg Karma + 3 kg Kumulus (zwavel) + 3 liter Aminoboost/ha. Spuit 7 dagen later met 0,2 liter Luna Privilege + 3 kg Karma + 3 kg Agroleaf Power Calcium/ha. Wanneer er nog geen aantasting is, dan kan er volgende week worden gespoten met 125 gram Flint + 3 kg Karma + 3 kg Agroleaf Power Calcium/ha.