Weer en gewasbescherming

In de afgelopen week hebben we koude nachten gehad (<7 graden Celsisus) gevolgd door een dagtemperatuur van maximaal 16 graden Celsius. Dit is te laag voor de tijd van het jaar.

Het effect daarvan zien we ook terug in de groei van de gewassen en onkruiden. Daarnaast is er op dit moment een lage druk van insecten. Er is wel luis, maar deze vermeerdert zich niet snel. Dat is een voordeel. Omdat de gewassen niet snel groeien, kunnen de luizen een behoorlijke impact hebben op de groei van pas geplante gewassen. Het is belangrijk om hier alert op te zijn. Verder is de ontwikkeling van meeldauw nog minimaal geweest, maar op de dagen van mooier weer komt er soms toch een behoorlijke aantasting om de hoek. Schurft laat dit jaar een behoorlijke impact zien op Malus. 

In sommige situaties is een correctie op de ziekten en plagen nodig. Maar wanneer moet ik tegen luis spuiten of moet ik nu wel tegen meeldauw spuiten? Deze vragen komen regelmatig naar voren. Het advies is om alleen te spuiten als de omstandigheden goed zijn. Dit is vooral belangrijk voor de systemische middelen, of het nu om insecticiden of herbiciden gaat. Voor beide groepen is een actief gewas nodig.

De volgende vuistregel is goed om aan te houden. Systemische middelen worden opgenomen in de waslaag van het gewas/onkruid. Daar is een actief gewas voor nodig, dus groei. Gemiddeld kun je zeggen dat een nachttemperatuur van minimaal 10 graden Celsius het gewas aanzet om te herstellen en overdag te groeien. De dagtemperatuur is dan doorgaans boven de 15 graden Celsius. Daarnaast is de RV ook van belang. Houd bij systemische insecticiden een RV van boven de 65% aan. Op dit moment zijn zowel de nacht- als de dagtemperatuur te laag. Daarnaast is de RV overdag te laag en is er teveel wind. Voor nu is het advies bij schurft om niet te spuiten met systemische middelen. Wel kan er goed met bedekkingsfungiciden (Captan, karma, Zwavel ed.) worden gespoten. Voor systemische middelen komt de ideale tijd er volgende week aan. Benut dan het juiste moment.

Voor luis geldt eigenlijk hetzelfde advies. Middelen zoals Sivanto Prime, Movento, Batavia, Gazelle en Teppeki moeten onder gunstige omstandigheden worden gespoten. De middelen Flipper of Siltac, die het van hun contactwerking moeten hebben, kunnen in deze periode prima worden gespoten.