Onkruidbestrijding

Door het drogende weer is de bovenlaag van de grond snel opgedroogd. Dit is niet ideaal voor onkruidbestrijding. Op dit moment is er veel kieming van klein kruiskruid, melkdistel en kleine brandnetel. Ook blijft de druk van hanepoot en gladvingergras hoog, hoewel er daar op dit moment minder van kiemen. Verder zien we nog steeds een hoge druk van zomerpostelein en kleine majer. Kleine majer komt uit de amarantfamilie zoals papegaaienkruid. De middelen die op deze onkruiden werken zijn beperkt. Voor postelein is het mogelijk om met Primus te spuiten. Kleine majer kan met Roundup worden bestreden.

  • Klein kruiskruid, kleine brandnetel, melkdistel en zomerpostelein kunnen goed worden bestreden met de middelen Primus 99 ml/ha en Titus 30 gram/ha.
  • Kleine majer wordt goed bestreden met Laudis 4x 0,1 liter/ha, Sencor 0,25 liter/ha alleen in bos en haagplantsoen.
  • Klein kruiskruid, melkdistel en zomerpostelein wordt goed bestreden met 1,5 liter Roundup Dynamic/ha.

Om een betere werking te krijgen op deze onkruiden adviseren we om een onkruidolie zoals Robbester toe te voegen. 

In de praktijk is Laudis op meerdere bedrijven ingezet, in combinatie met Sencor. Uit deze ervaringen blijkt dat het kiezen van het het juiste toepassingsmoment en weersomstandigheden van belang is. Wanneer er gespoten wordt voor warm zonnig weer, dan is er kans op verbranding op de stammen van het gewas. Bij koelere omstandigheden speelt dit een mindere rol. Wel moet je letten op de gewasveiligheid. Het is niet in alle gewassen veilig om in te zetten, zeker wanneer het in combinatie met Sencor wordt gespoten.

In bos en haagplantsoen, waar gewassen dicht gaan staan, kan er nog worden gespoten om de druk van onkruid nog meer te verlagen. Op dit moment is de grond te droog. Wanneer er meer vocht is, dan kan er onderdoor worden gespoten met 2 liter Corzal + 0,6 liter Oblix + 1,67 liter Springbok + onkruidolie/ha. In gewassen die 1 jaar vast staan, kan er worden gekozen voor een toevoeging van 0,25 liter Sencor/ha.

In onderstammen geldt dat het beter is dat de laatste ronde herbicide voor het oculeren wordt gespoten. Wanneer gespoten wordt, moet de grond vochtig zijn. Spuit dan met 2 liter Corzal + 0,6 liter Oblix + 1,67 liter Springbok + 1 liter codacide/ha. Onkruid dat groter dan 6 cm is, wordt met deze mix niet bestreden.