Taksterfte in coniferen

Afgelopen zomer waren veel coniferen die verbranding hadden opgelopen. Dat was vooral te zien in Thuja occidentalis ‘Brabant’ te zien.

Het kenmerk van deze verbranding is vooral dat het aan 1 zijde van de plant zit. Daarnaast is in sommige gevallen de plant door de stress zaad gaan vormen. Op dit moment is de handel op gang en komen we taksterfte tegen, die in eerste instantie doet vermoeden dat het om een oude verbranding gaat, maar dat is niet het geval. De verbranding bevindt zich meer binnen in de plant met groen schot daarboven. De schade is vooral te zien in de wat grotere coniferen die meer schaduw hebben.

Doordat er nog veel groei in de planten zit en de gewassen dichter zijn, is de taksterfte niet in 1 oogopslag zichtbaar. Het is dus belangrijk om de percelen te controleren en in het gewas te kijken. De taksterfte uit zich met name in de jonge scheuten onderin het gewas. Je ziet dan een groen takje waar in het midden een bruin, soms ingesnoerd, stukje is te zien. Uiteindelijk zal het nu nog groene puntje van de tak ook afsterven door de insnoering.

Om tijdig deze schimmelziekte aan te pakken, is het raadzaam om te spuiten met 1,5 liter Pitcher + 1,5 liter Koper + 5 kg Bitterzout + 0,5 liter Codacide/ha een alternatief kan zijn 0,8 kg Switch + 1,5 kg Merpan + 1,5 liter Koper + 0,5 liter Codacide/ha. Zorg dat het gewas drogend is op moment van toepassen.