Teeltmaatregelen

Veel zaaibedden beginnen steeds meer uit te komen. Blijf alert op eventuele vogelschade. Scherm desgewenst de zaaibedden af met agrocover.

Na de koudere periode worden de omstandigheden voor terug maaien van heesters gunstig. Als de verwachting zo blijft, is het mogelijk om na volgende week de bladhoudende heesters terug te maaien.

Soorten die gevoelig zijn voor indrogen/insterven kunnen vanaf nu worden gesnoeid, denk hierbij aan Catalpa, Liquidambar enz. Verder is het belangrijk om bij het snoeien op te letten dat ziekten, zoals Fusarium (Kanker) en bacterievuur, niet worden verspreid. Controleer de bomen voordat er gesnoeid gaat worden op aanwezige kenmerken. De infecties zijn doorgaans in het najaar ontstaan, maar de sporen verspreiden zich naar open wonden. Daarom is het belangrijk om preventief te werken. Wanneer je twijfelt aan een aantasting, ontsmet dan het snoeigereedschap met spiritus of alcoholoplossing. Hiermee wordt verspreiding voorkomen. Daarnaast kunnen de wonden worden behandeld. Wonden afdekken tegen infecties gaat het beste met Wondbalsem. Wondbalsem is gebaseerd op een polymeer, waarin wilgenbastextract zit met koper en zilverionen. Door de wilgenbastextract wordt het vormen van callusweefsel versneld, waardoor de wond eerder is vergroeid.  Breng de wondbalsem zo snel mogelijk na het snoeien aan op de verse snoeiwonden.