Luizenbestrijding

Door de goede groei zien we steeds meer gewassen met luizen. Daarnaast zien we ook voldoende natuurlijke vijanden. Wanneer het evenwicht tussen de aanwezige luizen en natuurlijke vijanden er niet is, zal er ingegrepen moeten worden om de plaagdruk omlaag te brengen. Kijk vooral waar en in welk gewas luizen te vinden zijn. Spuit bij aanwezigheid van natuurlijke vijanden met een 'veilig' middel. Streef hierbij niet naar het bestrijden van alle luizen, maar zorg voor voeding voor de natuurlijke vijanden en laat wat luizen zitten. Het middel Teppeki is veilig, maar laat ook weleens een luisje zitten. Mocht de plaag te groot zijn of zijn er te weinig natuurlijke vijanden, dan kan worden gespoten met Movento, Batavia of Sivanto Prime. Deze middelen hebben een diepere en langere werking vanwege de goede systemische werking.


Beukenbladluis

Beukenbladluizen zijn er vrijwel niet. Wel zien we in beuken vaak een hoge druk van roestmijt. Omdat de groei nu goed is, is het moment aangebroken om ondanks de goede controle op luizen, Movento of Batavia in te zetten. Het is mogelijk om een betere opname te creƫren door Fulvic toe te voegen.

Advies beukenboom

  • 0,6 liter Movento + 1,5 liter Fulvic/ha

Appelbloedluis

Appelbloedluizen zijn op sommige percelen nog hardnekkig. De luizen zijn vaak terug te vinden achter de stok of onder het wildgaasje onder aan de stam. Controleer de bomen op de aanwezigheid van de luis. Nu de groei goed is en er soms ook roestmijt in de malus voorkomt, is nu het moment om te spuiten met 50-100 ml Movento + 150 ml Fulvic/100 liter water. Pas de dosering aan op het watergebruik.