Aardappelbewaring

Afgelopen periode zijn de aardappelen warm binnengereden. Door de hoge temperaturen en luchtvochtigheid waren de omstandigheden om te drogen niet optimaal. De komende dagen worden koude nachten afgegeven. Dit biedt mogelijkheden om met buitenlucht te drogen.

Dit is op verschillende plaatsen hard nodig omdat rot is opgetreden op percelen waar veel neerslag is gevallen in de laatste fase van de teelt. Partijen die van goede kwaliteit waren tijdens het lossen in de schuur kunnen in een aantal weken snel achteruitgaan. Houd dit goed in de gaten. Het is raadzaam om minimaal 1 keer per week de cel te controleren. Indien je last hebt van rottende knollen dan adviseren we om minimaal 2 keer per week de cel te controleren. Het is bij rottende knollen ook cruciaal het vocht van de rottende aardappelen zo goed mogelijk af te voeren om te voorkomen dat gezonde knollen worden aangetast. Betrek in zulke partijen tijdig je afnemer zodat een plan de campagne kan worden gemaakt.

Daarnaast zien we dat de aardappelen zeer kiemlustig zijn. Er zijn al diverse partijen behandeld met Argos, Biox-M, 1-4-Sight of zullen de komende weken worden behandeld. Let hierbij op dat de aardappelen goed droog zijn voordat deze producten worden toegepast. Onze adviseurs zijn goed op de hoogte van de verschillende producten.

Lees hier meer over aardappelbewaring