Alternaria aardappelen

Veel aardappelen bloeien en slijten eerder dan gepland door de droogte. Het is nu belangrijk het gewas zo lang mogelijk vitaal te houden. Vooral mangaan speelt hierbij een belangrijke rol. Voeg daarom mangaan en magnesiumnitraat toe aan de phytophthorabespuiting om gebreksziekten te voorkomen.  

De weersomstandigheden en gewastoestand zijn nu ideaal voor alternaria. Het middel Propulse werkt op alternaria en heeft een nevenwerking op sclerotinia. Wil je de nevenwerking van Propulse goed tot zijn recht laten komen, zorg dan dat het middel goed onderin het gewas komt. Kies voor gevoelige rassen, zoals Markies en Innovator, voor een combinatie van Propulse + Belanty. Bij minder gevoelige rassen, zoals Agria en Fontane, kun je kiezen voor een combinatie van Propulse + Narita. 
 

  Bespuiting   

Gevoelige rassen 

Minder gevoelige rassen 

T1   

0,5 liter/ha Propulse 

0,5 liter/ha Propulse 

T2   

1,25 liter/ha Belanty 

0,5 liter/ha Narita 

T3   

0,5 liter/ha Propulse 

0,5 liter/ha Propulse 

T4   

1,25 liter/ha Belanty 

0,5 liter/ha Narita 

 

Pas deze middelen toe met een interval van 10-14 dagen. De middelen kunnen worden gemengd met een phythopthorabespuiting, als dit past met de intervallen.  Wanneer je Canvas/Vendetta gebruikt in je phytophthoraschema, dan heeft dit ook een nevenwerking op alternaria.