Halmverkorting wintergerst en wintertarwe

Zodra de wintergerst en wintertarwe goed aan de groei gaan en het gewas zich op begint te richten, is het tijd voor halmverkorting.

Halmverkorting wintergerst

Op hele vroege percelen kan dit nu al het geval zijn. Voer een halmverkorting uit wanneer de eerste knoop los is.

Advies  

  • 0,6-0,8 liter/ha Moddus 250 EC of 
  • 0,6-1,25 kg/ha Prodax

Vooral in (winter)gerst komt veel mangaangebrek voor. Voeg Foliplus Mangaancarbonaat toe aan de bespuiting (2-4 liter/ha). Je kunt dit combineren met de halmverkorting. Voor een snelle werking kun je kiezen voor een combi met 1 liter Foliplus Mangaannitraat (vooral op lichte grond). Spuit in dit geval de combi apart en combineer deze niet met een onkruidbestrijding. In extreme gevallen kan 10-15 kg/ha Mangaansulfaat apart worden gespoten.  


T1 schimmelbestrijding wintergerst

  • Skyway Xpro 1,0 liter/ha


Halmverkorting wintertarwe
 

Voer een halmverkorting uit wanneer de eerste knoop los is. Snij vooraf een plantje door om te zien of de eerste knoop al los is. Let wel op met het koude weer deze week. Wacht tot de lage temperaturen voorbij zijn en de temperaturen weer wat oplopen.

Advies

  • 0,25 liter/ha Moddus 250 EC/CCC + 0,5-1,0 liter/ha of
  • 0,3 kg/ha Prodax + 0,5 liter/ha CCC (restricties per merk verschillend) 

Maak verschil tussen legeringsgevoelige rassen en niet legeringsgevoelige rassen qua dosering CCC.  

In wintertarwe kan ook mangaangebrek voorkomen, voornamelijk op lichtere gronden. Voeg dan 1,5-3 liter/ha Foliplus Mangaancarbonaat toe aan de halmverkorting. 

In geval van zichtbaar mangaangebrek en voor een snelle werking kun je kiezen voor een combinatie met 3 liter/ha Foliplus Mangaannitraat (vooral op lichte grond) en Mangaancarbonaat. In geval van ernstig mangaangebrek kan worden gekozen voor 10-15 kg/ha mangaansulfaat. Voer dit als aparte bespuiting uit en zorg ervoor dat het gewas goed droog is.  

 

T1 schimmelbestrijding wintertarwe

  • Skyway Xpro 1,0 liter/ha