Fruitteelt
Bodem en bemesten
28 mei 2024

Zonnebrandpreventie bij appel en peer

De laatste jaren hebben we bijna iedere zomer wel een keer te maken gehad met zonnebrand. In dit artikel lees je over de inzet van de biostimulanten StressImmune en Dimmer als zonnebrandpreventie.

Mogelijkheden zonnebrandpreventie

Op percelen met beregening en kwalitatief goed water geldt dat bovenover beregenen verreweg het meest effectief is. Op percelen zonder beregening zijn de mogelijkheden een stuk beperkter. In het verleden waren witmakers (Surround, Barraka, Enveloppe etc.) een van de weinige opties, echter met grote nadelen qua zichtbaarheid van residu. Sinds 2019 heeft CAF echter goede ervaringen opgedaan met StressImmune.

StressImmune vermindert zonnebrandschade

StressImmune is een biostimulant op basis van zeewierextracten en aminozuren. Dit product speelt in op het verminderen van de stressreactie van de boom als gevolg van de hitte alsmede de vochtregulatie(verdamping) in het gewas. Dat laatste zorgt ervoor dat het gewas zich beter kan koelen tijdens hete periodes, waardoor vruchten minder snel opwarmen. Tijdens onze eerste zonnebrandproef in 2019 bleek dit product verrassend effectief in het verminderen van de zonnebrandschade. Bij herhaling van de proef in 2020 en 2022 bleek dit wederom het geval te zijn, waarbij een gemiddelde effectiviteit 33% werd behaald in vier proeven. Bijkomend voordeel van StressImmune is het verminderen van de groeistress als gevolg van de hitte.

Hoe StressImmune inzetten?

StressImmune wordt twee dagen voor de verwachtte hitteperiode ingezet in een dosering van 2,5 liter per hectare. Zeven dagen na de eerste toepassing is bij aanhoudende hitte een herhaling noodzakelijk. Bij dit product is de effectieve bedekkingsgraad minder cruciaal dan bij Kaolin of Dimmer, gebruik desondanks wel wat meer water voor een goede opname en spuit bij voorkeur in de avond of vroege ochtend.

Dimmer alleen effectief bij start vroeg in het seizoen

In 2020 is tevens een ander nieuw biostimulant geïntroduceerd ter preventie van zonnebrand, het product Dimmer. Dit product op basis van algen legt een UV-werende laag over de vruchten. Het product heeft echter een specifiek toepassingsprotocol. Een eerste zogenaamde ‘primer’-bespuiting dient begin juni toegepast te worden, ongeacht of het in die periode al warm is. Ook uit de demo’s van CAF is gebleken dat enkel een toepassing kort voor een hete periode nauwelijks effectief is. Enkel in combinatie met de Primerbespuiting vroeg in het seizoen wordt een werking behaald die in de CAF-demo’s richting de 30% ging.

Laten geen residu achter

Een groot voordeel van zowel StressImmune als Dimmer ten opzichte van ‘witmakers’ is dat beide producten geen zichtbaar residu achter laten.

Meer info

Heb je vragen? Neem dan contact op met een van onze voorlichters. Je kunt ook terecht bij de verkoopbinnendienst van AR Plant, telefoon 0418-655944 of mail naar plant@argroep.nl.

Onze specialisten fruitteelt

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Jeroen Grauss
Commercieel technisch voorlichter fruitteelt
Foto Jeroen Grauss
Foto Jeroen Grauss
Contact met
Jeroen Grauss
Commercieel technisch voorlichter fruitteelt
Evert Wakker
Commercieel technisch voorlichter fruitteelt en groenvoorziening
Foto Evert Wakker
Foto Evert Wakker
Contact met
Evert Wakker
Commercieel technisch voorlichter fruitteelt en groenvoorziening
Antonie de Kruijff
Teamleider fruitteelt
Foto Antonie de Kruijff
Foto Antonie de Kruijff
Contact met
Antonie de Kruijff
Teamleider fruitteelt
Ad van Krieken
Commercieel technisch voorlichter fruitteelt
Foto Ad van Krieken
Foto Ad van Krieken
Contact met
Ad van Krieken
Commercieel technisch voorlichter fruitteelt