Lammetjes
Schapen en lammeren
Voeding
13 januari 2023

Voorbereidingen en tips voor een voorspoedige lammerperiode

Het begin van het jaar is een kritische periode voor veel schapenhouders omdat dan de lammerperiode begint. Een goede voorbereiding is van belang voor een goede start van het lam.

Voeding schapen einde dracht


Of de schapen aan het einde van de dracht nog extra bijgevoerd moet worden hangt helemaal van de conditie van de schapen af. Deze winter is zacht, hierdoor is er meer vers gras beschikbaar. Houd hier rekening mee wanneer je bij gaat voeren. Wanneer de voederwaarde van het ruwvoer geanalyseerd is kan dat helpen bij het bepalen van het aandeel energie in het rantsoen. De kans op overvoeden of ondervoeden wordt zo beperkt. Een BCS tussen de 2 en 2,5 in het laatste stadium van de dracht is het meest ideaal voor de ooi en het lam. Omdat er vaak niet veel krachtvoer bijgevoerd wordt aan de ooien is een aanvulling van mineralen van belang. Dit omdat de behoefte hieraan aan het einde van de dracht toeneemt. Je kunt hiervoor onze likemmer (Mervit Emmer Schapen, code 22560K20) of liksteen (Liksteen KNZ Sheep code 21132K10) bestellen.


Hulpmiddelen voor lammeren van schapen

Zorg ervoor dat je alle hulpmiddelen voor het lammeren klaar hebt liggen, denk hierbij aan:

  • Ontsmettingsmiddel
  • (Wegwerp)handschoenen
  • Glijmiddel
  • Schone emmers
  • Warmtelamp (check ook of deze nog werkt)
  • Lammersonde plus fles voor biesttoediening
  • Schaar

 

Zet ooi en lam zo snel mogelijk apart

De stal moet schoon zijn en de lammerhokken moeten klaarstaan, zodat ooi en lam direct afgezonderd kunnen worden van de rest van de kudde. Zorg ervoor dat je de geur van het nieuwgeboren lammetje niet te veel mixed met een ander lammetje om zo afwijzing te voorkomen. Gebruik daarvoor plastic handschoenen of was tussendoor je handen. De lammetjes moeten binnen zo snel mogelijk de eerste moedermelk binnenkrijgen om op te warmen, maar ook om energie en voldoende antilichamen (voor de weestand) binnen te krijgen.


Lam opfokken met kunstmelk

Wanneer een ooi niet voldoende melkproductie heeft voor haar lam(meren) is het zinvol om het lam op te fokken met kunstmelk. Je kunt kiezen uit twee soorten melkpoeders geschikt voor schapenlammeren:

  • Sprayfo Lam (code 20861K10): deze bevat een hoog aandeel magere melkpoeder en is rijk aan energie
  • Denkamilk Capri-Ovi (code 22463K20): een kunstmelk met een hoog aandeel energie.

 

Voeding schapen na lammeren

Bouw de krachtvoergift na het lammeren langzaam op. Het assortiment bevat drie schapenlactatiebrokken met verschillende eiwitniveau ’s. De broksoort en de hoeveelheid die bijgevoerd moet worden is afhankelijk van de conditie van de schapen.

  • Schapenlactatiebrok 90, code 24809BR5
  • Schapenlactatiebrok 100, code 24806BR5
  • Schapenlactatiebrok 110, code 24810BR5


Meer info

Heb je nog vragen over de lammerperiode? Neem dan contact op met onze specialist schapen Vincent Leemreize, 06-82565343.

Onze specialisten schapen

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten schapen het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. 

Vincent Leemreize
Specialist rundvee & schapen
Foto Vincent Leemreize
Foto Vincent Leemreize
Contact met
Vincent Leemreize
Specialist rundvee & schapen
Richard ter Beek
Algemeen Manager AR Plant
Foto Richard ter Beek
Foto Richard ter Beek
Contact met
Richard ter Beek
Algemeen Manager AR Plant
Onze specialisten
Richard