Ook blijft het mogelijk om uiterlijk 31 oktober een wintergraan in te zaaien die soms als hoofdteelt moet blijven staan. Daarnaast moet ook uiterlijk 21 oktober het vanggewas voor de stimuleringsregeling zijn ingezaaid om een (oplopende) korting van de stikstoftotaalnorm te voorkomen. Bij de teelt van sommige gewassen hoeft geen vanggewas geteeld te worden. Dit geldt bij de zogenaamde ‘wintergewassen’.
Kamerbrief
De minister heeft dat uitstel recent in een kamerbrief bekendgemaakt. Het natte voorjaar leidde ertoe dat de gewassen veel later dan normaal zijn gezaaid en geplant. Hierdoor zijn de gewassen niet op tijd rijp om de datum van 1 oktober te halen.
Korting stikstofnorm
Het is verplicht om op zand- en lössgrond uiterlijk 1 oktober (nu dus 21 oktober) een vanggewas te telen. Teelt een bedrijf later of geen vanggewas dan volgt er een oplopende korting tot maximaal 20 kg stikstof per hectare. Percelen met zogenaamde wintergewassen zijn vrijgesteld. Het gaat dan om teelten die normaal na 1 november worden geoogst of in de winter blijven staan en het volgende jaar de hoofdteelt zijn. Na de teelt van mais blijft het altijd verplicht om een vanggewas in te zaaien. Nu de uiterste inzaaidatum is verplaatst van 1 naar 21 oktober, zijn de oplopende kortingstermijnen ook met drie weken opgeschoven.
GLB
Bij de keuze voor een verplicht vanggewas kan het handig zijn om niet alleen met mestregels, maar ook met GLB-regels rekening te houden. Voor het verkrijgen van GLB subsidie moet je ook voldoen aan eisen van gewasrotatie en rustgewas. Deze invulling kan worden gegeven met bijvoorbeeld het inzaaien van wintergraan en gras. Over deze regelgeving lees je meer in ons artikel: Gewasrotatie en rustgewas met voorbeelden
Meer informatie
De specialisten van AR Bedrijfsontwikkeling helpen je uiteraard graag. Je kunt ook een mail sturen naar info@ar-bedrijfsontwikkeling.nl. Dan neemt één van onze specialisten vrijblijvend contact met je op.
Verwante artikelen