Varkens
Voeding
26 juli 2023

Proeven met sojavrij varkensvoer

De vraag vanuit supermarktketens en/of concepten wordt steeds luider om het gebruik van sojaschroot te verminderen in veevoeders.

Sojabonen worden voor een groot gedeelte verbouwd in Zuid-Amerika. Vaak is de grond waar dit gewas wordt verbouwd (voormalig) regenwoud. Ook wordt er nog steeds regenwoud gekapt om meer grond beschikbaar te maken voor de teelt van soja.

Vanuit AR hebben we bij vleesvarkens onderzocht of de prestaties van de dieren overeind blijven zonder het gebruik van sojabonen en/of sojaschroot. We hebben dat op twee manieren gedaan:

Proef 1

Vervangen van sojabonen en/of sojaschroot door alternatieve plantaardige eiwitten. Denk aan onder andere lupine, tuinbonen of erwten. 

Proef 2

Vervangen van sojabonen en/of sojaschroot door verwerkt dierlijk eiwit. Daarnaast zijn in deze proef geen palmproducten* ingezet. 

In beide proeven lukte het om de groei van de varkens ten opzichte van de controle erin te houden. Echter in proef 1 lukte het niet om de voederconversie scherp te houden. Varkens compenseerden door meer voer op te nemen om hetzelfde te blijven groeien. De voederconversie werd daardoor slechter en daarmee steeg het voerverbruik en de voerkosten.

In proef 2 hebben de varkens laten zien dat ze net zo hard groeien als op het controlevoer bij een gelijkblijvende voederconversie. Met inzet van verwerkt dierlijk eiwit presteert het AR-vleesvarkensvoer net zo goed als ons Maxima vleesvarkensvoerassortiment.

* Voor palmproducten spelen dezelfde thema’s als bij sojaproducten. Proef 2 is later opgestart dan proef 1 en heeft ingespeeld op verdergaande eisen. Derhalve zijn in deze proef geen palmproducten opgenomen. 

Wil je meer weten? 

Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten, laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier of bel met onze klantenservice via 0317-499510.

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Frans Peters
Specialist varkens
Foto Frans Peters
Foto Frans Peters
Contact met
Frans Peters
Specialist varkens
Rob Schurink
Nutritionist
Foto Rob Schurink
Foto Rob Schurink
Contact met
Rob Schurink
Nutritionist
Onze specialisten
Rob