Geiten in de wei
Geiten
Gezondheid
1 juni 2023

Hoe maagdarmwormen bij geiten voorkomen?

Op een aantal, vooral biologische, geitenbedrijven in Nederland zijn wormbesmettingen een serieus probleem. Door een wormbesmetting neemt de eetlust af en verslechtert de darmfunctie.

Een wormbesmetting bij geiten leidt tot gewichtsverlies en minder groei. Andere gevolgen zijn, een verlaagde melkproductie, ruw in het haar, diarree en bloedarmoede. Om wormen tegen gaan is het van belang de levenscyclus van de wormen te doorbreken (klik op de afbeelding om hem te vergroten).

Wormbesmetting geiten tegengaan

  • Laat de mestonderzoeken: stuur regelmatig een mestmonster in en bespreek het resultaat en de aanpak met de dierenarts. Bespreek ook met de dierenarts op welke wijze het monster genomen dient te worden en hoe vaak.
  • Weid de geiten op schone percelen: dit zijn nieuw ingezaaide percelen of niet eerder gebruikte percelen. Wanneer dit praktisch niet haalbaar is, kies dan voor percelen waar drie maanden niet door geiten is geweid. Dit is niet eenvoudig maar de cyclus doorbreken is belangrijk.
  • Zet Wormex in: AR heeft de afgelopen anderhalf jaar Wormex getest. Dit product wordt in het buitenland veel gebruikt. Het bestaat uit een speciale combinatie van plantextracten en kruiden. Het verlaagt de worminfectiedruk en stimuleert de specifieke immuunafweer. Wormex werkt in geiten tegen (rode) lebmaagworm, wormen die vooral in de dunne darm voorkomen en wormen die vooral in de dikke darm voorkomen.

Onderzoek Wormex leverancier

Zowel AR als de leverancier hebben onderzoek gedaan naar Wormex. Het onderzoek van de leverancier toonde aan dat de ei-telling na toepassing Wormex vergelijkbaar is met een chemisch ontwormingsmiddel. In totaal is de proef drie keer uitgevoerd in verschillende groepen.

Onderzoek AR

Om zelf ervaring op te doen met Wormex heeft AR het product de afgelopen 1,5 jaar ingezet op vier bedrijven met een hoge infectiedruk. Er zijn ei-tellingen gedaan in de periode voor het gebruik van Wormex en in de periode na het gebruik van Wormex. Het resultaat (het gemiddelde van alle deelnemende bedrijven) is te zien in de grafiek. Er werd een verlaging van het aantal eieren in de mest gemeten ten opzichte van de periode voor het gebruik van Wormex en deze verlaging was vergelijkbaar met de ei-telling van de leverancier.

Gebruiksadvies Wormex

Op basis van de positieve resultaten hebben we besloten het product als toevoeging in het voer aan te bieden. Het product is ook geschikt voor gebruik in biologische voeders. De dosering is 1 gram per geit per dag. Dit betekent bij 1 kg brok 0,1% Wormex als toevoeging (code 22063). Bij 800 gram is dat 0,125% en bij 1,2 kg brok is dat 0,8%). Deze manier van toepassen kost 1,5 cent per dier per dag. 

Onze specialisten geiten

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten geiten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voereffici├źntie, voersystemen, automatisch melken, droogstand, opfok en bedrijfsspecifieke excretie.

Koert Kuizenga
Verkoopleider geiten
Foto Koert Kuizenga
Foto Koert Kuizenga
Contact met
Koert Kuizenga
Verkoopleider geiten
Fleur Kroone
Specialist geiten
Foto Fleur Kroone
Foto Fleur Kroone
Contact met
Fleur Kroone
Specialist geiten
Sharon van Schaijk
Nutritionist
Foto Sharon van Schaijk
Foto Sharon van Schaijk
Contact met
Sharon van Schaijk
Nutritionist
Wichert Spijkerboer
Specialist rundvee & geiten
Foto Wichert Spijkerboer
Foto Wichert Spijkerboer
Contact met
Wichert Spijkerboer
Specialist rundvee & geiten
Onze specialisten
Fleur