Kudde schapen met lammetje
Schapen
Gezondheid
16 mei 2023

Voorkom hittestress bij schapen met onze tips en tijdelijke actie

De komende maanden zal de temperatuur weer stijgen en dat betekent ook dat de kans op hittestress bij schapen toeneemt. Maar let op: ook bij gematigde temperaturen kan hittestress op de loer liggen. Wist je dat hittestress zelfs al kan optreden vanaf 20°C?

Hittestress signalen bij schapen

Hittestress bij schapen is te herkennen aan signalen zoals hijgen, kwijlen, verminderde eetlust, verhoging van de lichaamstemperatuur en een verminderde melkproductie bij zogende ooien. Omdat een schaap niet kan zweten, hebben ze beperkte middelen om af te koelen. Blijf je schapen goed monitoren en bereid je goed voor met onze tips.

8 tips om hittestress bij je schapen te voorkomen 

1. Zorg voor voldoende schone waterbakken

Goed drinkwater is essentieel voor gezonde schapen. Drinkwater van slechte kwaliteit of te weinig drinkbakken resulteert in een verminderde voeropname. Zeker op warme dagen is het cruciaal dat er voldoende beschikking is tot schoon drinkwater. Dit omdat er meer vocht verloren zal gaan via de ademhaling. Daarnaast is het gras, waaruit schapen veel vocht halen, droger. Bovendien zorgt vervuild water voor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Vuistregel is dat 10% van de schapen tegelijk moet kunnen drinken of per 35 schapen moet er 1 waterbakje aanwezig zijn met een minimale snelheid van 1,5 liter/min. Controleer dagelijks de waterdruk en maak de bakken minimaal 1 keer per week schoon. 

2. Laat je schapen niet in de volle zon lopen

Schapen moeten toegang hebben tot schaduwrijke gebieden, zoals bomen of afdakjes, waar ze zich kunnen terugtrekken tijdens de heetste uren van de dag. Is het de hele dag extreem heet, overweeg dan om je schapen ’s nachts te laten grazen wanneer de temperaturen lager zijn.

3. Zorg voor voldoende ventilatie 

Omdat schapen niet kunnen zweten, is voldoende luchtcirculatie noodzakelijk om schapen te ondersteunen met het afvoeren van overtollige warmte. Zorg er dus voor dat schapen toegang hebben tot goed geventileerde stallen, zoals open stallen of stallen met dak-verkoeling. Ook ventilatoren bieden voldoende luchtverkoeling.

4. Scheer de schapen op tijd

Vooral drachtige en melkgevende ooien ervaren snel hittestress. Door de schapen te scheren kunnen ze beter hun warmte kwijt en kan hittestress voorkomen worden. Het wordt aangeraden om dit uiterlijk mei te doen zodat ze makkelijk hun warmte kwijt kunnen, maar ook omdat schapen scheren een extra stress moment is. 

5. Vermijd extra stress op warmste momenten van de dag

Verplaats mogelijke stressmomenten, zoals voeren, uitmesten en vaccineren naar koelere momenten van de dag. Stress zorgt namelijk voor een daling in voeropname en weerstand. 

6. Stimuleer de voeropname om pensverzuring te voorkomen

Schapen zullen minder voer op willen nemen bij hoge temperaturen. Bij de vertering produceert ze namelijk warmte. Het is daarom belangrijk de voeropname te stimuleren. Verstrek fris voer dat niet gaat broeien. Geef het voer meerdere keren of op koele momenten van de dag.

7. Voer mineralen en vitamines bij

Hittestress kost veel energie. Het toevoegen van extra vitamines, mineralen en buffers bieden extra ondersteuning voor diergezondheid en productie. Dit kan bijvoorbeeld met likstenen.

8. Verstrek buffercomponenten en mineralen

Schapen hijgen om warmte af te geven. Hierdoor wordt er meer CO₂ uitgeademd. Om dit te compenseren verliest het dier meer bicarbonaat via de urine wat verzuring tot gevolg heeft. Het is dan belangrijk om buffercomponenten en mineralen te verstrekken. Buffer AR Uniek is een smakelijk mengsel dat naast natriumbicarbonaat verschillende andere buffergrondstoffen bevat. Dit zorgt voor een goede spreiding van de buffercapaciteit waardoor het product langer werkt dan natriumbicarbonaat. Daarnaast ondersteunt Buffer AR Uniek de microbenpopulatie in de pens en de darmen met behulp van gistcelwanden. Dit heeft een positief effect op de weerstand.

Heb je vragen of wil je een bestelling plaatsen?

Vanaf 15 mei tot en met 28 juli 2023 kun je profiteren van een aantrekkelijke kortingsactie: bij afname van een volle pallet van een aantal geselecteerde hittestress-producten ontvang je 5% korting + een AR-weerstation (zolang de voorraad strekt). Lees meer op onze actiepagina of plaats direct je bestelling. Dit kan gemakkelijk via de Mijn AR-appARwebshop of geef jouw bestelling door aan onze klantenservice via klantenservice@argroep.nl of 0317-499510. Voor inhoudelijke vragen of advies kun je contact met onze specialist schapen Vincent Leemreize, 06-82565343.

Onze specialisten schapen

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten schapen het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. 

Vincent Leemreize
Specialist rundvee & schapen
Foto Vincent Leemreize
Foto Vincent Leemreize
Contact met
Vincent Leemreize
Specialist rundvee & schapen
Richard ter Beek
Algemeen Manager AR Plant
Foto Richard ter Beek
Foto Richard ter Beek
Contact met
Richard ter Beek
Algemeen Manager AR Plant
Sharon van Schaijk
Nutritionist
Foto Sharon van Schaijk
Foto Sharon van Schaijk
Contact met
Sharon van Schaijk
Nutritionist
Jan van den Bosch
Klantenservice Voer
Foto Jan van den Bosch
Foto Jan van den Bosch
Contact met
Jan van den Bosch
Klantenservice Voer
Onze specialisten
Vincent