Varkens met krulstaart
Varkens
Voeding
16 november 2023

Gezonde darmen voor rust in de kop

Vanaf 2030 wordt het houden van krulstaarten werkelijkheid voor de Nederlandse varkenssector. We moeten de komende jaren gebruiken om te leren hoe we succesvol varkens met krulstaarten kunnen houden. Gezonde darmen spelen daar een belangrijke rol bij.

Een van de factoren die van invloed zijn op het bijtgedrag is de verbinding tussen de darmen en de hersenen.

Ieder varken en iedere groep varkens heeft zijn eigen drempelwaarde van stress voordat bijtgedrag optreedt. In de afbeelding is dit goed te zien. Het doel is om de risicofactoren lager te houden dan de drempelwaarde.

Chronische en acute risicofactoren

We maken onderscheid tussen chronische en acute risicofactoren. Een acute risicofactor is bijvoorbeeld een storing in de voermachine. Een voorbeeld van een chronische risicofactor is voer met een niet-passende samenstelling. Chronische risicofactoren hoeven niet per se te leiden tot bijtgedrag. Het helpt wel om de chronische risicofactoren zo laag mogelijk te houden om de onvermijdelijke acute stress op te kunnen vangen, zodat de drempelwaarde van bijtgedrag niet overschreden wordt (zie afbeelding).

Darmen als tweede brein

Een van de onderdelen van de chronische risicofactoren is de hersen-darm-as, ook wel de microbiota-gut-brain axis (MGBA) genoemd. Dit is de verbinding tussen de darmen en de hersenen. Niet alleen geven je hersenen boodschappen door aan je darmen, ook andersom vindt er communicatie plaats. Oftewel je darmen geven boodschappen door aan je hersenen. Daarom worden de darmen ook wel het tweede brein genoemd.


Ongenoegen bij het varken

Onderzoeken tonen aan dat de MGBA het gedrag en de stemming van dieren kan beïnvloeden. Verstoringen in de darmen zorgen voor een ontregeling van de MGBA (de verbinding tussen de darmen en de hersenen). Dit kan leiden tot verhoogde chronische stress en ongenoegen bij het varken. Ook de bacteriën in de darmen hebben invloed op de directe en indirecte boodschappen aan de hersenen.


Goed voer, gezonde MGBA

Het beperken van de chronische risicofactoren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een goede samenwerking tussen darm en hersenen te stimuleren. Gezonde darmen met een gezond en veelzijdig microbioom dragen hieraan bij. CCM kan hierbij een belangrijke functie vervullen. CCM zorgt voor een betere darmflora en daarmee voor een betere natuurlijke weerstand.


AR Krulkompas

Benieuwd naar de mogelijkheden om al vanaf jonge leeftijd de verbindingen tussen hersenen en darm te optimaliseren? Vraag je varkensspecialist, hij of zij denkt graag met je mee. Met behulp van het AR Krulkompas kun je samen bepalen waar de kansen en uitdagingen voor jouw varkens liggen.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Gerben Klein Lebbink
Manager duurzaamheid
Foto Gerben Klein Lebbink
Foto Gerben Klein Lebbink
Contact met
Gerben Klein Lebbink
Manager duurzaamheid
Frans Peters
Specialist varkens
Foto Frans Peters
Foto Frans Peters
Contact met
Frans Peters
Specialist varkens
Onze specialisten
Gerben