Bruine scharrelhennen in stal
Pluimvee
Gezondheid
18 augustus 2022

Extra aandacht voor lichaamsgewicht bruine hennen in opstartfase loont

Extra aandacht voor de ontwikkeling van het lichaamsgewicht van bruine hennen in de opstartfase betaalt zich later uit. Hoe beter het lichaamsgewicht van de hen zich in de eerste weken ontwikkelt, hoe beter de persistentie van de hen is tijdens de ronde.

Het begint al bij aankomst van de hennen. Goed contact met de opfokorganisatie levert waardevolle informatie op. Zo is het aan te bevelen om het licht- en voerschema op elkaar aan te laten sluiten. Dit voorkomt extra stress bij de hennen.

Monitoring

De specialisten van AR besteden veel aandacht aan het monitoren van het hengewicht. Door de jaren heen hebben we gezien dat bij jonge  hennen het hengewicht belangrijker is dan de leeftijd bij het stimuleren van de eierproductie. De groei kan het beste behaald worden in de opstartfase van de leghennen, wanneer ze nog niet leggen. Als een hen nog niet legt kan deze makkelijk 80 gram in de week groeien bij een voeropname van 75-80 gram.

Voerblok

Het is raadzaam om de gewichten handmatig te monitoren. Door wekelijks een vangkooi leeg te wegen worden alle hennen, kleiner en groot, gezien en kan de uniformiteit van de koppel bepaald worden. Zo kan er tijdig een voerblok worden ingezet om de uniformiteit beter te krijgen. Als de voer- en wateropname in de eerste week niet voldoende stijgen kan de intensiteit van licht verhoogd worden; dit geeft meer activiteit bij de hennen. Een extra uur licht wordt bij voorkeur pas vanaf 1.500 gram lichaamsgewicht toegepast. In de grafiek zie je welke normen AR hanteert. Klik op de grafiek voor een grotere weergave. 

Voerfases

De verschillende fases voer worden deels op basis van de leeftijd ingezet en deels op basis van het productiedoel (eigewicht of aantallen) dat besproken is. Hennen van 17 weken of jonger krijgen meestal nog vijf dagen opfokvoer. Daarna wordt prelegvoer gegeven of hier wordt mee begonnen als de hennen 18 weken zijn. Het advies is om prelegvoer te gebruiken tot een dagproductie van 5%. Daarna wordt er overgeschakeld op een start30-voer tot 25 weken. Vanaf 25 weken wordt naar een voersoort geschakeld gericht op het gestelde productiedoel.

Vismeel voor de vreetcapaciteit

In de opstartfase is vismeel een mooie toevoeging om de vreetcapaciteit te stimuleren. Vismeel is een licht verteerbaar, smakelijk eiwit voor de hennen waarmee ze goed uit de voeten kunnen. Daarnaast stimuleert het de voeropname en het eigewicht.

Checklist

We hebben een speciale checklist ontwikkeld voor de opstart van bruine hennen. Hierin staan handige aandachtspunten voor jou als pluimveehouder. Ben je geïnteresseerd in deze aanpak? Neem dan contact op met je pluimveespecialist.

Onze specialisten legpluimvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Foto Jan-Willem van Os
Foto Jan-Willem van Os
Contact met
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Maarten Hulstein
Specialist pluimvee
Foto Maarten Hulstein
Foto Maarten Hulstein
Contact met
Maarten Hulstein
Specialist pluimvee
Onze specialisten
Maarten