Hittestress-oplossingen van AgruniekRijnvallei
Herkauwers
Voeding
13 mei 2024

De hittestress-oplossingen van AgruniekRijnvallei

Al vroeg in het voorjaar kunnen dieren last krijgen van hittestress. Naast de temperatuur speelt ook de luchtvochtigheid een grote rol bij het veroorzaken van hittestress.

Heb jij jouw hittestress-oplossingen al in huis? AgruniekRijnvallei heeft verschillende producten in het assortiment ter ondersteuning bij hittestress.

Pensbuffers

Dieren hijgen om warmte af te geven. Hierdoor wordt er meer CO₂ uitgeademd. Om dit te compenseren verliest het dier meer bicarbonaat via de urine wat verzuring tot gevolg heeft. Het is dan belangrijk om buffercomponenten en mineralen te verstrekken.

Buffer AR Uniek (22599K20):

Buffer AR Uniek is een smakelijk mengsel dat naast natriumbicarbonaat verschillende andere buffergrondstoffen bevat. Dit zorgt voor een goede spreiding van de buffercapaciteit waardoor het product langer werkt dan natriumbicarbonaat. Daarnaast ondersteunt Buffer AR Uniek de microbenpopulatie in de pens en de darmen met behulp van gistcelwanden. Dit heeft een positief effect op de weerstand.

BLG Buffer (22502K25):

De BLG Buffer van AR is een aanvullend diervoer te gebruiken in de biologische landbouw en geschikt om de PH in de pens te reguleren.

Beschermende vetten en veel energie

Profat (22339K25):

Profat is beschermd vet met vooral veel energie voor de nieuwmelkte koe. Verder ondersteunt Profat het melkvetpercentage in de melk, conditie van jouw koeien en de vruchtbaarheid.  

Bergafat F100 (21464K25):

Dit is een beschermd vet en zorgt voor veel energie. Dit product bevat met name vetzuren die het melkvetpercentage in de melk ondersteunen. Ideaal naast veel weidegang of wanneer je zomerstalvoeren toepast.

Aminozuren

Amino Mix Maxima (24781K20):

Om melkeiwit te produceren heeft een koe bouwstoffen nodig. Aminozuren zijn de bouwstoffen voor melkeiwit en deze komen vaak uit eiwitrijke grondstoffen. Voor aminozuren geldt dat ze in de juiste verhouding gevoerd moeten worden. Wanneer dit niet gebeurt kan het zijn dat door een missend aminozuur alle andere niet benut worden. Door Amino Mix Maxima bij te voeren vul je de missende aminozuren aan waardoor alle andere nutriënten in het rantsoen beter benut worden. Ook leveren aminozuren minder stress op bij jouw dieren tijdens hittestress-periodes.

Ondersteuning weerstand

Celgetal Vitaal Korrel (24775K20):

Per 1 januari 2022 rekent Qlip met een aangepaste berekening van het celgetal. Dit resulteert ook voor individuele koeien in een verhoging van het celgetal. De verhoging van het celgetal is ongeveer 12%. Dit komt voor de gemiddelde koe op een gemiddeld bedrijf neer op 21.000 cellen. Door deze nieuwe rekenmethode zal het aantal koeien met een hoog celgetal stijgen met 1,9%. Verhoging van het celgetal zorgt voor een lager lactosegehalte in de melk. Een verhoging van 100.000 cellen in de melk is ongeveer gelijk aan een productieverlaging van 1 liter melk per dag. Reden voor AR om een manier te bedenken om het celgetal op melkveebedrijven te verminderen. Hiervoor hebben we de Celgetal Vitaal Korrel ontwikkeld. Dit mengsel bestaat uit een aantal componenten die als doel hebben het celgetal te verlagen. Dit zijn onder andere gistcelwanden en producten om de endotoxines te verminderen. Endotoxines zijn giftige stoffen van bacteriële oorsprong. De meest bekende endotoxines zijn bestanddelen van de celwand van E.Coli en Salmonella. Wanneer endotoxines de pens- of darmwand passeren, kunnen ze een immuunreactie opwekken wat de productieresultaten negatief beïnvloedt. Een ontstekingsreactie is erg kostbaar aangezien het de energie en nutriënten, nodig voor melkproductie, consumeert. Daarnaast zijn Aromabiotic Cattle en Diamond V aan het mengsel toegevoegd.

Broeiremmer

Selko TMR 225 liter (2101K225) en 1000 liter (21302K1000):

Het voermengsel (TMR) dat in de voermengwagen wordt gemixt en niet direct wordt gevoerd loopt het risico om te dalen in voedingswaarde door de groei van gisten. Het is van belang om de voedingswaarde op peil te houden. Het behouden van de voedingswaarde hangt af van de mogelijkheid om de groei van gisten onder controle te houden. Dit kan door te zorgen dat er geen voer in de wagen blijft of door een klimaat te scheppen waarin geen gisten groeien. Selko®-TMR is een speciale combinatie van organische zuren waardoor de pH laag blijft, waardoor gisten geen kans krijgen.

Wil je meer weten of een bestelling plaatsen?

Vanaf 13 mei tot en met 2 augustus 2024 kun je profiteren van een aantrekkelijke kortingsactie: bij afname van een volle pallet van een aantal geselecteerde hittestress-producten ontvang je 5% korting + een AR-drinkbakborstel (zolang de voorraad strekt). Lees meer op onze actiepagina of plaats direct je bestelling. Dit kan gemakkelijk via de Mijn AR-appARwebshop of geef jouw bestelling door aan onze klantenservice via klantenservice@argroep.nl of 0317-499510. Voor inhoudelijke vragen of advies kun je contact met een van onze specialisten. 

Onze specialisten rundvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Foto Dirk Italiaander
Foto Dirk Italiaander
Contact met
Dirk Italiaander
Verkoopleider herkauwers
Harm van Hattem
Verkoopleider vleesvee
Foto Harm van Hattem
Foto Harm van Hattem
Contact met
Harm van Hattem
Verkoopleider vleesvee
Koert Kuizenga
Verkoopleider geiten
Foto Koert Kuizenga
Foto Koert Kuizenga
Contact met
Koert Kuizenga
Verkoopleider geiten
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Foto Jeroen van Veldhuizen
Foto Jeroen van Veldhuizen
Contact met
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Onze specialisten
Dirk