Varkens
Stal
30 november 2023

Controle wettelijke eisen alarmsystemen

In de aanpak van stalbranden en om mogelijke verstikking van dieren te voorkomen heeft het ministerie van LNV nieuwe eisen voor het alarmsysteem opgesteld. In dit artikel volgt een omschrijving van de nieuwe regels.

Een deel van de regels is per 1 juli 2023 ingegaan en het overige deel zal per 1 juli 2024 ingaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangegeven om vanaf 20 november met inspecties te beginnen, onder andere op deze eisen. 

Alarmsysteem

Een alarmsysteem waarschuwt je als de ventilatie is uitgevallen. Er zijn eisen voor dit systeem:

 • Het alarmsysteem geeft op minimaal twee verschillende manieren een signaal af. Bijvoorbeeld via de satelliet, analoge lijn of via je mobiele telefoon. Een akoestisch signaal, zoals een hoorn, is niet voldoende.
 • Het alarmsysteem werkt ook zonder stroom. Het systeem heeft daarom een eigen accu en voldoende vermogen om te blijven werken.
 • Je maakt gebruik van een bewaakte verbinding. Dit betekent dat je een bericht krijgt als de alarmering niet goed werkt. Ook als de telefoon- of internetverbinding is onderbroken of als er niet genoeg accuspanning is krijg je een bericht.
 • Het systeem waarschuwt de alarmopvolgers. Dit zijn personen die direct in actie komen om storingen te herstellen of maatregelen te nemen.
 • Je test het systeem elke maand en je registreert hierbij de datum en het tijdstip, storingen en uitgevoerde herstelacties.
 • Je bewaart de registratie van de maandelijkse testen 13 maanden.

Alarmplan

In een alarmplan staan de stappen die je neemt als het alarmsysteem afgaat. Je zet de volgende gegevens in het plan:

 • De methode van testen van de verschillende onderdelen van het alarmsysteem. Bijvoorbeeld hoe je het temperatuuralarm of de alarmmelder test.
 • De manier waarop het alarmsysteem je waarschuwt.
 • De namen en telefoonnummers van de alarmopvolgers en in welke volgorde deze personen worden gebeld. De gegevens zijn altijd actueel, ook als het plan verandert. Als iemand niet langer een alarmopvolger is, vernietig je deze gegevens binnen twee weken.
 • Een beschrijving van de maatregelen die je neemt om het systeem te herstellen. Bijvoorbeeld: hoe krijgt je systeem extra brandstof als de storing niet binnen 6 uur is hersteld.
 • De contactgegevens van de elektrotechnische storingsdienst.

Vanaf 1 juli 2024 dien je ook te vermelden hoeveel brandstof het noodstroomaggregaat nodig heeft om 6 uur te draaien.

De alarmopvolgers weten hoe en waar je het plan bewaart. Je bewaart het fysieke plan ook op je bedrijf. Alarmopvolgers moeten altijd toegang hebben tot het plan.

Nieuwe eisen noodsysteem vanaf 1 juli 2024

In een stal met kunstmatige ventilatie moet ook een noodstroomaggregaat zijn. Dit zorgt ervoor dat het ventilatiesysteem blijft werken bij stroomuitval. De eisen hiervoor gaan een jaar later in dan de eisen voor het alarmsysteem en het alarmplan.

Dit zijn de eisen voor het noodstroomaggregaat:

 • Het aggregaat start direct nadat het alarmsysteem afgaat. Je zorgt ervoor dat dit automatisch of handmatig gebeurt. Er mag geen risico ontstaan voor de gezondheid of het welzijn van de dieren.
 • Je test elke maand (onbelast):
  • of het aggregaat aanslaat;
  • of de juiste spanning en frequentie worden bereikt;
  • of de motor stabiel draait.
 • Je test minimaal één keer per jaar (belast) of het aggregaat genoeg vermogen kan leveren. Dit moet genoeg zijn om de maximale bedrijfslast over te kunnen nemen. Dit betekent dat het ventilatiesysteem altijd goed werkt als de stroom uitvalt.
 • Je test het systeem elke maand en registreert de datum en het tijdstip, storingen en uitgevoerde herstelacties.
 • Je bewaart de registratie van de maandelijkse testen 13 maanden.
 • Je houdt het aggregaat in een ruimte samen met de handleiding. Ook is hier voldoende brandstof aanwezig om het aggregaat 6 uur te laten draaien.
 • Heb je nog geen noodstroomaggregaat? Zorg hier dan op tijd voor. Er zijn lange levertijden.

Controle

De NVWA controleert of je alarmsysteem, alarmplan en noodsysteem voldoen aan de eisen. Voor het alarmsysteem en alarmplan geldt een overgangstermijn van 1 juli 2023 tot 1 januari 2024. Dit geldt alleen voor de nieuwe regels. Houd je je deze periode niet aan de nieuwe normen? Dan krijg je eerst een waarschuwing. Houd je je na 1 januari 2024 niet aan de nieuwe regels? Dan kun je direct een boete krijgen. De regels voor het noodsysteem gelden vanaf 1 juli 2024. Hiervoor geldt geen overgangstermijn.

Hulp nodig bij opstellen alarmplan?

Om je te helpen bij het opstellen van deze plannen beschikken onze varkensspecialisten over een opzet van een alarmplan. Je kunt deze dan aanpassen aan jouw situatie.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, brijvoeding, klimaat en management.

Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Britt Engelsman
Specialist varkens
Foto Britt Engelsman
Foto Britt Engelsman
Contact met
Britt Engelsman
Specialist varkens
Carool Peters
Specialist varkens
Foto Carool Peters
Foto Carool Peters
Contact met
Carool Peters
Specialist varkens
Onze specialisten
Eelco