Pluimvee
Stal
13 juli 2023

5 tips voor een goede voeropname in de zomer

In de zomer is het op peil houden van de voeropname extra belangrijk. Hierbij vijf tips om de kippen ook tijdens warme dagen genoeg voer te laten opnemen.

Wanneer een kip een langere periode minder voer opneemt, gaat zij inleveren op conditie. Dit kan een negatief effect hebben op de productie en het eigewicht. Ook kan hittestress leiden tot een verminderde schaalkwaliteit.

Tip 1: Ventilatie op orde

Zorg ervoor dat alle inlaatventielen werkend en schoon zijn. Vervuiling kan de ventilatiecapaciteit flink verlagen.

Tip 2: Pas de voertijden aan

Door de voertijden iets aan te passen, kan de voeropname beter op peil blijven. Schuif bijvoorbeeld de eerste voerbeurt naar voren zodat de hennen tijdens de koele uren extra voer op kunnen nemen. Let erop dat er later op de dag ook voldoende voer beschikbaar is voor de kippen.

Tip 3: Bied toevoegingen via het drinkwater aan

Terwijl de kippen minder gaan vreten, blijft de wateropname wel op hetzelfde niveau. Hierdoor gaat de kip het voer nog minder goed benutten. Tijdens een periode van hitte maakt een kip stresshormonen aan. Ook verliest de kip veel elektrolyten. Toevoegingen in het drinkwater zoals vitamines, mineralen en elektrolyten kunnen tekorten aanvullen en de kip ondersteunen bij het afbreken van stresshormonen. Voorbeelden van deze producten zijn vitamine C + elektrolyten, Aminovit en Microfoscal. Via het voer kan ter ondersteuning ook Vitaspor Poultry worden toegevoegd. Wil je deze producten inzetten? Dan is het goed om hier minimaal een dag voor aanvang van de warme periode mee te starten.

Tip 4: Draai de mest vaker af

Door de hogere water-voer-verhouding tijdens warme periodes wordt de mest over het algemeen wat natter. Dit kan extra vorming van ammoniak veroorzaken. Het vaker afdraaien van de mest kan ervoor zorgen dat er minder ammoniak in de stal blijft hangen en de lucht voor de kippen frisser blijft.

Tip 5: Ondersteun de levers

Wanneer de kippen voor een langere periode minder voer opnemen, is het ondersteunen van de levers een belangrijk aandachtspunt. De kip moet dan namelijk haar vetreserves aanspreken. Daardoor moet de lever harder werken. Na zo’n warme periode is het raadzaam om gedurende twee tot drie weken FLS-mix aan het voer toe te voegen om de levergezondheid te verbeteren.

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten pluimvee

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten pluimvee het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerefficiëntie en voersystemen.

Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Foto Jan-Willem van Os
Foto Jan-Willem van Os
Contact met
Jan-Willem van Os
Specialist pluimvee
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Foto Hans Ebbers
Foto Hans Ebbers
Contact met
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Jeffrey de Rooij
Specialist pluimvee
Foto Jeffrey de Rooij
Foto Jeffrey de Rooij
Contact met
Jeffrey de Rooij
Specialist pluimvee
Onze specialisten
Henno