Varkens
Voeding
3 juni 2022

5 tips om melkproductie zeugen op peil te houden

De huidige moderne zeug is magerder en tomen worden steeds groter. Hoe houd je de voeropname peil? Want een lagere voeropname geeft een lagere melkproductie. Lees onze 5 tips.

1. Voer niet teveel zetmeel tijdens de dracht

Gedurende de laatste maanden van de dracht ontwikkelt het uierweefsel zich zodat de zeug na het werpen kan voldoen aan de melkbehoefte van de biggen. Dit gaat door gedurende de lactatie. Het is belangrijk om vervetting van het uierweefsel te voorkomen. Waar vetweefsel zit kan namelijk geen uierweefsel gevormd worden. Voer daarom niet teveel zetmeel tijdens de dracht.

2. Laat biggen biest wegzuigen

Het ‘wegzuigen’ van de biest door de biggen is belangrijk voor de ontwikkeling van het uierweefsel en het op gang krijgen van de melkproductie. Cruciaal voor een goede biestopname is de vitaliteit van de big. Van belang hiervoor is dat de zeug tijdens de dracht voedingsstoffen binnenkrijgt die de vitaliteit van de biggen ondersteunt.

3. Leg tepels vol

Gedurende de lactatie wordt de melkproductie voornamelijk bepaald door het zuigen aan de tepel door de big. Een tepel waaraan 24 uur niet wordt gezogen, produceert ongeveer een derde minder melk. Een tepel waaraan 72 uur niet wordt gezogen, produceert geen melk meer gedurende de desbetreffende lactatie en minder bij de volgende lactatie. Het is daarom zeker bij eersteworpszeugen van belang om de tepels vol te leggen.

4. Zet het juiste voer in tijdens kraamstalperiode

Moderne zeugen hebben een hogere eiwitbehoefte. Echter een hoog ruw eiwitgehalte in het voer en constipatie bij werpen door te dikke mest zorgen voor ontregeling van de microflora. Dit heeft een negatief effect op de voeropname en de melkproductie. Het is daarom belangrijk dat de (eiwit)vertering efficiënt verloopt. Dit betekent niet dat het voer van maximale gehaltes voorzien moet zijn, want hierdoor worden de darmen juist zwaarder belast met kans op diarree etc. Het is juist belangrijk dat het voer beter door de zeug verteerd wordt.

5. Zet tijdens de zomer een zomerlactovoer in

Tijdens warme periodes staat de voeropname van de zeugen extra onder druk. Om de gevolgen van hittestress zoveel mogelijk te beperken kan een zomerlactovoer verstrekt worden. Het is belangrijk om nu al te starten met het verstrekken hiervan en niet te wachten totdat de zeugen hittestress ervaren. Een zomerlactovoer is geconcentreerd en goed verteerbaar. Het zorgt ervoor dat lacterende zeugen voldoende voedingsstoffen opnemen tijdens warme periodes waardoor ze fit blijven en een goede melkproductie houden.

Onze specialisten varkens

Onze specialisten komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten varkens de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld. Onze specialisten kunnen je onder andere adviseren over voerstrategie, klimaat en management.

Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Foto Eelco van de Hoef
Foto Eelco van de Hoef
Contact met
Eelco van de Hoef
Specialist, product- en innovatiemanager varkens
Frans Peters
Specialist varkens
Foto Frans Peters
Foto Frans Peters
Contact met
Frans Peters
Specialist varkens
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Foto Marcel Schennink
Foto Marcel Schennink
Contact met
Marcel Schennink
Voedingsexpert varkens
Hans van der Knaap
Specialist varkens
Foto Hans van der Knaap
Foto Hans van der Knaap
Contact met
Hans van der Knaap
Specialist varkens