Algemeen
1 mei 2023

AR levert eerste vracht biologische voeders vanuit Helvoirt

Per 1 maart heeft AgruniekRijnvallei (AR) de productielocatie van Vissers Mengvoeders in Helvoirt aangekocht. Met deze aankoop kan AR al haar biologische voeders in eigen beheer produceren.

Na twee maanden van voorbereiden en proefdraaien is inmiddels de eerste vracht biologische rundveevoeders geproduceerd en afgeleverd.

Door de aankoop beschikt AR over drie biologische productielocaties: Barneveld, Wichmond en Helvoirt. Dit biedt de mogelijkheid om diersoortgericht te werken en grondstoffen individueel te behandelen, nauwkeurig afgestemd op de behoefte van het dier. De productielocatie in Helvoirt beschikt over twee perslijnen en een aparte lijn voor nicheproducten. De huidige productiecapaciteit is 30.000 ton per jaar. AR zal op deze locatie biologische voeders voor herkauwers (koeien, geiten en schapen) en varkens produceren.

Skal-erkenning

Om biologische voeders te mogen produceren moet de fabriek voldoen aan de voorwaarden van Skal. Allereerst zijn de nog aanwezige gangbare producten weggehaald en geleverd aan afnemers of aan de andere productielocaties van AR. Hierna zijn de fabriek, silo’s en vloeistoftanks grondig schoongemaakt. Eind maart is de locatie beoordeeld door Skal. De inspectie is goed verlopen en de erkenning is verleend. Ook het GMP-certificaat is binnen. De voeders worden daarnaast geproduceerd onder het keurmerk VoederWaarde.nl.


Soepel proces

Met het productieteam op sterkte en nieuwe matrijzen op de pers kon er in april proefgedraaid worden. Toen alle seinen op groen stonden, is de eerste echte vracht biologische voeders geproduceerd en geleverd. Bedrijfsleider Jarco van Veenendaal vertelt: “Het proces verloopt tot nu toe erg soepel. Het is een mooie schone fabriek, we krijgen goede begeleiding door de gebroeders Vissers en het productieteam is enthousiast. Het is een mooie stap voor AR dat we alle biologische voeders nu zelfstandig kunnen produceren.”


Eerste vracht geleverd bij melkveehouder Vels

De eerste vracht voeders vanuit Helvoirt is geleverd bij biologisch melkveebedrijf Vels in Voorthuizen. Steef en Heleen Vels melken 60 Fleckvieh-koeien. De koeien krijgen weidegang en worden gemolken met een melkrobot. In de eerste levering vanuit Helvoirt kregen ze de Maxima Gluco Start-brok en de Maxima Melkeiwit Vitaal-brok. Hiermee stuurt familie Vels op energie en eiwit.


Speciale voeders voor rustige vertering

Voor de gangbare herkauwers produceert AR al langer structuurrijke brokken. Vanuit Helvoirt gaat ze dit nu ook doen voor de biologische houderij. Koeien en geiten hebben veel profijt van extra structuur: het zorgt voor een rustige vertering wat de gezondheid en conditie van de dieren ondersteunt. Dit vertaalt zich in betere prestaties: meer melk en hogere gehaltes aan vet, eiwit en lactose. Deze structuurrijke voeders vragen een specifiek productieproces, afgestemd op de individuele grondstoffen. De fabriek in Helvoirt is hiervoor uitermate geschikt.


Open dag 17 juni

Op zaterdag 17 juni houdt AR een open dag in de fabriek in Helvoirt. Tussen 11.00 en 15.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom om een kijkje te nemen in de fabriek. Er wordt uitgelegd hoe het productieproces in zijn werk gaat en er kunnen vragen gesteld worden. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan een informatiesessie. Het adres is Industrieweg 9 in Helvoirt.