Aardappels
Akkerbouw
9 oktober 2023

Aardappelbewaring en Phytophthora

Dit jaar zijn er meer partijen aardappelen waar in meer of mindere mate phytophthoraknollen in aanwezig zijn. Om een goed beeld te krijgen van de partij is voor het oogsten al een goede schatting nodig van het percentage aangetaste knollen.

Phytophthora

Phytophthoraknollen geven lekvocht. Indien er over een langere periode geen bacteriën bijkomen kan het lekvocht weggedroogd worden. Natrot geeft veel meer vocht in korte tijd waardoor het zich sneller door de bewaring verspreid en er in een korte periode veel vocht zal moeten worden afgevoerd.

Temperatuur

Op dit moment zijn de buitentemperaturen relatief hoog in combinatie met een hoge RV. Dit is erg ongunstig in de bewaring. Bij hogere temperaturen - rond de 20 graden Celsius – verloopt het rottingsproces van zowel natrot als phytophthoraoptimaal. Hierdoor moet er in korte tijd veel vocht uit de bewaring verwijderd worden om uitbreiding te voorkomen. Deze weersomstandigheden zorgen er ook voor dat de hoeveelheid vocht die afgevoerd kan worden met het droogproces laag is.

Dauwpunt

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht met waterdamp verzadigd is. Als het dauwpunt van de lucht buiten hoger is dan de temperatuur in de aardappelbewaring kun je niet drogen. Het actuele dauwpunt kun je op veel plekken vinden (bv. onweerradar.nl). Het dauwpunt over een gemiddelde dag varieert, maar heeft minder variatie dan de buitentemperatuur. Basisregel is dat buitenlucht die kouder is dan de aardappelen altijd drogend is. Het nadeel van het toepassen van dit systeem is dat de aardappelen snel in temperatuur dalen. Gebruik van het dauwpunt geeft meer zekerheid in het behouden van droogmogelijkheden. Lees meer over bewaring o.a.: Teelthandleiding consumptieaardappelen - bewaring op www.kennisakker.nl.

Advies bewaring aardappelen met rot en phytophthora

Om het rottingsproces te vertragen is het advies om bij voorkeur de temperatuur in de bewaring onder de 15 graden Celsius te houden. Het gemiddelde dauwpunt zit de komende week boven deze temperatuur waardoor drogen niet mogelijk is. Een eenvoudige vuistregel is om de temperatuur in de bewaring 1,5 tot 2 graden Celsius boven de gemiddelde dauwpunttemperatuur te houden. De ingeblazen lucht is dan altijd drogend. Tegenwoordig kan op een goede manier worden gedroogd met behulp van goede mengluchtsystemen, kachels in de nachtperiode en intern ventileren op de warme middagpieken. Zolang er phytophthora en rot in de bewaring zit zal het droogregime gehandhaafd moeten worden om het lekvocht af te kunnen voeren. Monitoring van dit proces kan eenvoudig door rottende knollen op dagelijkse basis te beoordelen op vrij aanwezig vocht rondom de knollen. Als met drogen met buitenlucht onvoldoende vocht wordt afgevoerd zal meer inzet van kachels nodig zijn. Besteed dit jaar veel aandacht aan de aardappelbewaring!

Bekijk ook ons artikel Aardappels bewaren: waar moet je precies op letten?  

Meer weten of bestellen?

Heb je vragen of wil je advies ontvangen over aardappelbewaring en Phytophthora? Neem contact op met een van onze specialisten of laat je gegevens achter via het contactformulier. 

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten akkerbouw

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en perceelbezoek nemen onze specialisten de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Foto Willine  van Deuveren-Brouwer
Contact met
Willine van Deuveren-Brouwer
Voorlichter akkerbouw en ruwvoerteelt
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Foto Leo Heijdra
Foto Leo Heijdra
Contact met
Leo Heijdra
Productmanager ruwvoerteelt
Bert Straten
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Foto Bert Straten
Foto Bert Straten
Contact met
Bert Straten
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Raymond Heuvels
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw
Foto Raymond Heuvels
Foto Raymond Heuvels
Contact met
Raymond Heuvels
Commercieel technisch voorlichter akkerbouw