1E Levering verwerkt dierlijk eiwit Van Sonac aan AgruniekRijnvallei
Pluimvee
Voeding
24 maart 2022

AR als eerste mengvoerleverancier gestart met verwerkt dierlijk eiwit in pluimveevoer

24 maart hebben we de eerste partij verwerkt dierlijk eiwit (VDE) ontvangen van Sonac, onderdeel van Darling Ingredients. Diezelfde middag zijn we gestart met de toepassing van deze unieke circulaire grondstof in gangbare en VLOG-pluimveevoeders.

Het betreft hier varkenseiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het gebruiken van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen.

Natuurlijk en gezond voor kippen

Kippen zijn omnivoren en hebben, naast plantaardig voedsel, ook behoefte aan dierlijk voedsel. Dierlijk eiwit heeft een zeer gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit. Een betere vertering zorgt ervoor dat er minder onverteerde delen overblijven. Dit resulteert in een goede darmflora, wat leidt tot gezondere kippen en een beter welzijn.

Sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen

Het gebruik van deze regionale eiwitrijke grondstof maakt het diervoeder en daarmee de pluimveeproductie meer circulair en vermindert de afhankelijkheid van overzeese eiwitbronnen zoals soja. Commercieel directeur Johan Schuttert: “AR heeft alles op alles gezet om verwerkt dierlijk eiwit te kunnen gaan gebruiken. We zijn trots dat deze inspanning ertoe geleid heeft dat AR als eerste mengvoerleverancier is gestart met de inzet van deze waardevolle grondstof. Enerzijds draagt het bij aan het sluiten van kringlopen en anderzijds zorgt het voor een kostenbesparing.”

Gescheiden productie

Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer gebruikt worden en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer. Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties kan AR zonder extra investeringen verwerkt dierlijk eiwit toepassen in pluimveevoeders. AR onderzoekt de mogelijkheden van dierlijk eiwit in varkensvoeders en in biologische voeders.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met commercieel directeur Johan Schuttert, telefoon 0317-499551.

Onze specialisten legpluimvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen. Waar nodig wordt onze nutritionist ingeschakeld

Dennis van Vilsteren
Nutritionist
Foto Dennis van Vilsteren
Foto Dennis van Vilsteren
Contact met
Dennis van Vilsteren
Nutritionist
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Foto Henno van den Bruinhorst
Foto Henno van den Bruinhorst
Contact met
Henno van den Bruinhorst
Verkoopleider pluimvee
Hans Ebbers
Specialist pluimvee
Foto Hans Ebbers
Foto Hans Ebbers
Contact met
Hans Ebbers
Specialist pluimvee