Koeien aan het voerhek
Rundvee
Voeders

VLOG Mais Verteermix

Op bedrijven waar een tekort aan mais is, zal de kuil vroeg open worden getrokken. Verse mais bevat echter veel suikers en zetmeel, waardoor dit niet optimaal verteerd kan worden.

Het resultaat is dat hele maiskorrels onverteerd in de mest worden aangetroffen. Door middel van VLOG Mais Verteermix (35123ME2K20) wordt zetmeel beter verteerd in de pens en darmen, en dat is terug te zien in de mest!

Optimale vertering van de kuil heeft tijd nodig

In de literatuur worden veel factoren genoemd die invloed hebben op de bestendigheid van het zetmeel en dus vertering. Belangrijk zijn onder andere: ras, zetmeelstructuur (flint of dent mais), oogsttijdstip, mate van kneuzing, drogestof-gehalte, NDF-gehalte en opslagduur. Maissoorten kunnen ingedeeld worden in harde maistypen (flint) en zachtere maistypen (dent). Flintmais is op het veld te herkennen aan een relatief ronde maiskorrel. De korrels van dentmais zijn rechthoekig en aan de bovenkant ingedeukt. Gemiddeld gezien is flintmais 20% bestendiger dan dentmais.

Daarnaast hebben de opslagduur en conservering ook veel invloed. In de eerste week is de kuil hoog in suikers en in de eerste maanden bevat de kuil een lage zetmeel verteerbaarheid en een lage NDF-verteerbaarheid (tabel) Pas na drie maanden is de conservering van de kuil stabiel en zou het zetmeel voldoende ontsloten en beschikbaar moeten zijn, en zal deze optimaal verteerd worden. Echter kan in de praktijk, door bijvoorbeeld een slechte kneuzing, na deze periode nog steeds maiskorrels worden gevonden in de mest. 

Ouderdom van de kuil Suikers Zetmeel verteerbaarheid NDF verteerbaarheid

1-7 d

Hoog

Laag

Laag

7-42 d

Stabiel

Laag

Laag

42-120 d

Stabiel

Gemiddeld

Gemiddeld

> 120 d

Stabiel

Ideaal

Ideaal


Bestendig zetmeel is een efficiënte bron van glucose, maar als er té veel bestendig zetmeel wordt gevoerd dan heeft dit negatieve gevolgen op de vertering. De verteerbaarheid van zetmeel neemt al af vanaf 1.000 gram/koe/dag (72-50% verteerbaarheid). Dit staat tegenover 280 tot 900 gram onverteerd zetmeel in de dikke darm per koe per dag. Een overmaat aan bestendig zetmeel kan op die manier resulteren in dikke darm verzuring, met uiteindelijk ook gevolgen voor de melkproductie. Elke 1% meer zetmeel in de mest boven de 3% staat gelijk aan een verlies van 0,5 kg melk.


VLOG Mais Verteermix bevat enzymen die de verteerbaarheid van zetmeel op pensniveau verhoogt, waardoor op darmniveau ook meer zetmeel opgenomen kan worden. Daarnaast bevat de mix plantextracten die de darmgezondheid ondersteunen en de aanmaak van pancreassap promoot. Enzymen bevorderen de vertering van zetmeel tot oligosacchariden, die als energiebron gebruikt worden door Fibrolytische bacteriën. Dit verbetert vervolgens de celwandafbraak in de pens, wat leidt tot een betere vezelvertering en microbiële eiwitproductie. Het toepassen van de VLOG Mais Verteermix kan dus ook positief werken voor de melkproductie. De mix is te verkrijgen is zakgoed en de adviesdosering is 200 gram/d/d. 

Mestzeef met veel  pitjes en mestzeef zonder pitjes

Mestzeef met veel pitjes en mestzeef zonder pitjes

Verschil wel of niet toepassen VLOG Mais Verteermix in het rantsoen

Verschil wel of niet toepassen VLOG Mais Verteermix in het rantsoen

Meer informatie?

Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens.

Onze specialisten melkvee

Onze specialisten staan voor je klaar en komen graag een kijkje bij je nemen. Tijdens bedrijfsbegeleiding en stalbezoek nemen onze specialisten het rantsoen en de resultaten met je door en wordt gekeken naar mogelijke verbeteringen.

Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Foto Jeroen van Veldhuizen
Foto Jeroen van Veldhuizen
Contact met
Jeroen van Veldhuizen
Productmanager rundvee
Dirk Italiaander
Technisch specialist melkvee
Foto Dirk Italiaander
Foto Dirk Italiaander
Contact met
Dirk Italiaander
Technisch specialist melkvee
Arjan Blom
Specialist rundvee
Foto Arjan Blom
Foto Arjan Blom
Contact met
Arjan Blom
Specialist rundvee
Gerco Zwijnenburg
Specialist rundvee
Foto Gerco Zwijnenburg
Foto Gerco Zwijnenburg
Contact met
Gerco Zwijnenburg
Specialist rundvee
Onze specialisten
Dirk