Menu

Sterke zeugen, vitale biggen

Sterke zeugen, vitale biggen

Zeugenhouders willen graag vitalere biggen met minder uitval en zeugen die hoogproductief zijn en langer meegaan.

Om hier een oplossing voor te bieden heeft AR een nieuw voerconcept ontwikkeld: Structo-zeugenvoeders. We hebben de focus gelegd op vier onderzoeksgebieden: beenwerk, transitie, vitaliteit en afweer.

Gezond beenwerk

Zeugen hebben een grote hoeveelheid calcium nodig voor een hoge melkproductie. Tijdens de dracht wordt calcium opgeslagen in de botten en tijdens de lactatie wordt calcium opgenomen uit de botten. Wanneer er teveel calcium uit de botten wordt onttrokken zal dit tot beenwerkproblemen leiden wat kan leiden tot uitval van de zeug. De AR Structovoeders bevatten AR TOPCAL. Deze unieke calciumbron zorgt voor een juiste opname van calcium uit de botten. De zeugen hebben hierdoor sterke botten en klauwen.

Structuur en vezelwerking

Essentieel voor kracht en vitaliteit zijn de structuur en de vezelwerking van het voer. Zeugen die voer krijgen dat grover is gemalen en waaraan extra vezelfractie is toegevoegd krijgen vitalere en zwaardere biggen. Om het grover gemalen voer met extra vezelfractie te produceren heeft AR geïnvesteerd in de zeugen- en biggenvoerfabriek in Didam.

Transitie/meerfase

De periode rondom het werpen is een kritische fase en vraagt veel van de zeug. Door te sturen met het moment van overschakelen van drachtvoeders naar lactovoeders kunt u sturen op de uierdruk en mestconsistentie bij zeugen. Prelacto kan het geboorteproces en de biestproductie extra ondersteunen. Voor maximale prestaties en melkproductie kunnen de meerfase lactovoeders ingezet worden. Het eerste fasevoeder staat voor een soepele start en het tweede fasevoeder voor een maximale melkproductie.

Voeren naar behoefte

Het wegen van de zeugen en het bepalen van de spekdikte voor en na het werpen geeft veel nuttig informatie. Het is belangrijk dat zeugen niet te veel gewicht verliezen in de kraamstal. Zeker jonge zeugen zullen bij de volgende worp een lagere productiviteit hebben als ze meer dan 10% verliezen.

Download de folder

Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route