Menu

Zo dekt u de kuil perfect af

1-5-2020
Afbeelding: Gras inkuilen machine

Om broei te voorkomen zijn het juiste ds-gehalte, goed aanrijden en het gebruik van inkuilmiddelen van belang. Ook de kuil op de juiste manier afdekken hoort hierbij. De meeste gebruikte methode om de kuil af te dekken is met folie met daarover een laag grond, slurven of autobanden.

Tips voor het juist afdekken van de kuil:

Rijkuil:

  • Houd de foliezeilen altijd strak over de kuilen en leg de zeilen aan de zijkant goed vast met een laag zand.
  • Wordt er geen gronddek gebruikt? Bescherm de foliezeilen dan tegen schade door vogels, ongedierte en wind. Dit kan het beste gedaan worden met een beschermzeil. 
  • Houd de omgeving van de kuil onkruidvrij. Dit verkleint de kans op schade door ongedierte.

Sleufsilo:

  • Hang smalle stroken folie langs de wanden. Na het vullen van de silo moet deze folie het kuilvoer circa twee meter bedekken.
  • Wordt er geen gronddek gebruikt? Bescherm de foliezeilen dan tegen schade door vogels, ongedierte en wind. Dit kan met een beschermzeil.
  • Voorkom dat er plassen water op de kuil komen te staan. Condensvocht veroorzaakt natte plekken in het kuilvoer.

AR heeft een uitgebreid assortiment aan wandfolies, beschermzeilen, onderfolies en landbouwfolies voor gras- en maiskuilen. Deze folies worden geproduceerd door de RKW Group, die gespecialiseerd is in het vervaardigen van landbouwproducten uit polyethyleen (PE). De producten uit het assortiment voldoen aan strenge kwaliteitseisen en zijn uitvoerig getest.

Gerelateerde artikelen

5 tips voor het succesvol inkuilen van gras (Melkvee.nl)