AR Voer en AR Plant onderzoeken de mogelijkheden van sorghum als alternatief voedergewas voor rundvee. Dit gebeurt in het kader van Akkerbouwmatige Ruwvoerteelt.
Dit jaar is er voor het eerst sorghum gezaaid op de maisdemo in Tuil. De sorghum was laat gezaaid, maar tijdens de maisdemo op 22 september toonde de sorghum net zo massaal als mais. Van deze sorghum is een monster genomen dat geanalyseerd is op de voederwaarde. De voederwaarde van sorghum is lager dan van mais, maar sorghum heeft wel meer structuurwaarde. Hierdoor kan sorghum een mooie aanvulling zijn op het rantsoen en resulteren in een betere diergezondheid en een betere benutting van andere voedingselementen.
Wat is sorghum?
Sorghum is een gewas dat oorspronkelijk uit de subtropen komt en is het vijfde graangewas van de wereld. Het graan van sorghum wordt hoofdzakelijk gebruikt voor humane voeding en als veevoer. Voor veevoeding kan het net als mais ook GPS (gehele-plant-silage) geoogst worden. Sorghum heeft een zeer hoge opbrengstpotentie. Niet alleen als veevoeding biedt sorghum kansen; ook kan het de bodemgezondheid verbeteren. Sorghum heeft een sterk wortelstelsel dat bodemverdichting kan helpen oplossen. Sorghum heeft geen kolf zoals mais; de energie (suiker) komt uit de plant en deels uit de pluim.
Voerproef sorghum
Inmiddels is er op beperkte schaal praktijkervaring opgedaan met de teelt van sorghum. Er is echter nog weinig ervaring met het voeren van sorghum aan rundvee. Vanwege de hoge opbrengstpotentie en de gunstige structuurwaarde gaat AR onderzoeken of sorghum voedingstechnische voordelen biedt. Er is een project gestart met een melkveehouder die sorghum gaat voeren aan zijn melkkoeien. De proef wordt nauwlettend gevolgd door de specialisten van AR. We zijn zeer benieuwd naar de resultaten. Er is inmiddels een partij sorghum aangekocht en ingekuild. Naar verwachting wordt er in februari-maart gestart met de voerproef.