Menu

Tips voor weiden in combinatie met robotmelken

10-4-2020
Tips voor weiden in combinatie met robotmelken

Het weideseizoen is weer gestart. Voor veel robotmelkers is dat een spannende tijd. Blijven de koeien goed lopen? En hoe voorkom ik extra ophaalkoeien? Wij geven u een aantal tips om het weiden soepeler te laten verlopen.

Doseersnelheid verhogen

Als het krachtvoer niet meer volledig opgenomen wordt is het verstandig om de doseersnelheid van de krachtvoerinstallatie in de melkrobot iets te verhogen. Deze staat meestal standaard op 350 gram per minuut. Door deze te verhogen naar 400/450 gram kunt u per dag 1 tot 2 kg krachtvoer per koe meer voeren in de robot.

Weid volgens het AB-systeem

Er zijn natuurlijk veel variaties mogelijk. Dit AB-systeem houdt in dat u twee blokken ter beschikking stelt waar de koeien kunnen weiden. In deze blokken wordt iedere dag een beperkte hoeveelheid vers gras aangeboden. ’s Morgens gaan de koeien door de beweidingspoort in blok A. Als alle koeien hier in weiden zal na een aantal uren het aanbod minder worden. De eerste dieren gaan daarom op tijd weer naar binnen. Misschien moet u in het begin een aantal dieren halen. Nadat de dieren de melkbox bezocht hebben mogen ze weer naar buiten. Ze worden alleen nu door de beweidingspoort naar blok B gestuurd waar weer een vers stuk wordt aangeboden. Als de andere koeien in blok A dit zien zullen deze ook geneigd zijn naar binnen gaan en zich te laten. Het voordeel van dit systeem is dat u de melkingen beter op peil houdt, minder koeien hoeft te halen en efficiënter kunt melken.

Voorjaarsgras

Zeker in het begin als er een goed aanbod is van voorjaarsgras moet u er rekening mee houden dat de bijvoeding en het krachtvoer niet volledig worden opgenomen. Hou dit goed in de gaten en stuur bij als dit nodig is.

Structuurbrok Gras

Maak gebruik van Structuurbrok Gras. Door de specifieke bewerking van grondstoffen blijft de mestconsistentie goed en blijven koeien actiever. Dit leidt tot minder ophaalkoeien. Deze brokken zijn ook in VLOG beschikbaar.

Overleg met rundveespecialist

Goed overleg met uw rundveespecialist hierover is van belang voor een goed resultaat.