Menu

Tips stalronde

23-6-2017
Tips stalronde

Met de stalronde worden taken als het verzorgen van de ligboxen, het schoonmaken van drinkbakken en het controleren van de melkrobot gecombineerd. Streef naar vier stalrondes per dag en verdeel deze in twee grote en twee kleine stalrondes.

Doe de uitgebreide rondes bijvoorbeeld ’s ochtends en aan het einde van de middag. De korte rondes kunnen rond het middageten en ’s avonds plaatsvinden. Neem bij de uitgebreide stallenronde ook gelijk de droge koeien en het jongvee mee.

Onderdelen van de stalronde:

 1. Controleer de melkrobot op attentiekoeien en let hierbij op:
  - aantal liters gemolken;
  - melkproductie gemiddeld over 7 dagen (check of dit constant verloopt);
  - aantal melkingen;
  - aantal weigeringen;
  - krachtvoeropname per 100 kg melk;
  - restvoer.
 2. Haal de koeien op die nog niet of onvolledig gemolken zijn en bekijk waarom dit zo is. Controleer het dier eventueel op lichaamstemperatuur, voeropname en melkkwaliteit.
 3. Verzorg de ligboxen. Maak matrassen en diepstrooiselboxen voldoende schoon. Het is raadzaam om de matrassen ten minste één keer per dag in te strooien.
 4. Controleer de koeien in de koppel. Let hierbij op groeps- en koppelgedrag. Bekijk altijd de koeien in de koppel die opvallen. Let op zaken als uitvloeiing, pensvulling, houding, beengebruik, gedrag, en bevuiling.
 5. Controleer de huisvesting. Let hierbij op de drinkbakken, ventilatiegordijnen etc.
 6. Maak de robotruimte schoon, controleer de voorbehandeling en het sprayen.
Nieuwsbrief
Contact

Rijnhaven 14
6702 DT Wageningen
Postbus 610
6700 AP Wageningen

T 0317-499599
F 0317-499590
E info@argroep.nl

Bereken de route