Menu

Sturen met vetzuren

7-10-2021
Sturen met vetzuren

Op de tankmelkleverantie wordt alweer enige tijd de vetzuursamenstelling van het vet in de melk weergegeven. Vetzuren zijn de bouwstenen voor melkvet. Het sturen op melkvet kan op verschillende manieren worden gerealiseerd.

Vetzuren in de melk zijn onder andere afkomstig uit het vet in het voer, vanuit de koolhydraten in het voer die in de pens worden omgezet in vluchtige vetzuren (azijnzuur en boterzuur) en uit de lichaamsreserves.

Individuele functie vetzuren
Het is dus belangrijk om niet alleen naar het ruw vet-gehalte in het rantsoen te kijken, maar ook naar de vetzuren en hun individuele functie. Het vetzuurpatroon moet passen bij de behoefte aan vetzuren, welke verandert gedurende de lactatie. Onder andere de Productiebrok Power en de Productiebrok Lipo Turbo bevatten een uitgebalanceerd aandeel essentiële vetzuren die de melkvetproductie stimuleren. Daarnaast hebben deze essentiële vetzuren een positieve uitwerking op de gezondheid van het dier.

Meer informatie
Wilt u weten welke samenstelling u het beste kunt voeren om te sturen op melkvet op uw bedrijf? Neem dan contact op met uw voorlichter.