Menu

Droogtestress mais

23-6-2017
Droogtestress mais

De afgelopen maanden is er minder regen gevallen dan normaal. Volgens het KNMI is er momenteel een neerslagtekort van 150 mm. Veel gewassen laten nu symptomen van vochttekort en stress zien. Mais is minder gevoelig voor droogte en gaat efficiënt om met vocht. Toch kan mais ook last hebben van droogtestress.

Per kg drogestofproductie heeft mais de helft minder aan vocht nodig dan bijvoorbeeld gras. Bij bepaalde groeifases is mais echter dankbaar voor vocht. Dit is met name zo in de schietersfase, oftewel tijdens de lengtegroei en rond de bloeiperiode. Een te krappe vochtvoorziening rond de bloei resulteert in een slechte bevruchting van de kolf en een slechte kolfvulling met opbrengstderving als gevolg.

Hoe herken ik droogte bij mais?
Een maisplant beschermt zichzelf tegen vochttekort door het blad te krullen om zo de bladverdamping te minimaliseren. ’s Ochtends zie je dat het blad weer normaal is. Mocht het zo zijn dat het blad ’s ochtends ook nog gekruld is dan is er een serieus vochttekort en het aanbrengen van vocht is dan te overwegen.

Wanneer moet ik mais beregenen?
Houd de vochttoestand van de wortelzone goed in de gaten. Het meeste rendement van een beregening heeft u net voor het waarnemen van de eerste pluim. Bij het zichtbaar worden van de pluim start de bloei, wat circa 10 dagen duurt. De bloei is een belangrijk proces en door vochttekort verdroogt het stuifmeel en/of de stempel. Dit remt de bevruchting. Dat uit zich in de top van de kolf: geen korrelzetting.

Besteed aandacht aan bemesten
Een goede bemesting is zeer belangrijk en daarbij is het element kalium in het bijzonder van belang. Mais die voldoende kalium tot de beschikking heeft, kan beter tegen droogte doordat kalium de waterhuishouding in de plant aanstuurt. Om een tekort aan te vullen kan er een bladmeststof worden toegevoegd aan de fungicidebespuiting. Vraag uw voorlichter om advies.