Menu

Afname bestendig zetmeel in de maiskuilen

11-2-2021
Afname bestendig zetmeel in de maiskuilen

Op veel melkveebedrijven is snijmais een belangrijk onderdeel van het rantsoen. Het bestendige zetmeel van de mais is hierbij een belangrijke kwaliteitsparameter. Bestendig zetmeel is zetmeel dat niet wordt afgebroken in de pens, maar doorstroomt naar de dunne darm van het dier. Daar wordt het verteerd tot opneembare suikers, wat de melk en melkeiwit productie stimuleert.

Gedurende de opslag neemt de bestendigheid van het zetmeel in de maiskuilen af. Dit komt doordat er na het inkuilen nog allerlei processen plaatsvinden, zoals gisting of fermentatie. Na ongeveer 3 maanden blijft de kuil redelijk stabiel. Analyses van de maiskuil die aan het begin van de conservering zijn gemaakt, kunnen na een aantal maanden dus flink afwijken. Houd daar rekening mee bij het optimaliseren van het rantsoen. Maar wie het echt goed wil doen, kan het beste in het voorjaar opnieuw kuilmonsters laten analyseren.

In het begin is de kuil redelijk bestendig, waardoor er meer snelle grondstoffen zoals bijvoorbeeld tarwe bijgevoerd wordt. Maar naarmate de bestendigheid van het zetmeel afneemt verhoogt dit het risico op pensverzuring.