Menu

Aandachtspunten maishakselen

15-9-2017
Aandachtspunten maishakselen

We geven u graag wat aandachtspunten voor de maisoogst 2017. 

Shredlage
Afgelopen jaar is er veel ervaring opgedaan met shredlage. De ervaringen waren zowel positief als iets minder positief. Zorg er bij shredlage voor dat het drogestofgehalte niet te hoog is (< 35% ds). De dichtheid van shredlage-kuilen is circa 15-25% lager dan bij gangbare kuilen. Het is dan nog belangrijker om de maiskuil goed vast te rijden. Gebruik shredlage-kuilen bij voorkeur in sleufsilo’s en laat de mais boven de sleufsilo fijner hakselen. De voordelen van shredlage-kuilen: minder structuur nodig in het rantsoen en de mest van de koeien is veel rustiger en constanter. 

Hoger hakselen op stam
Bij een ruwvoeroverschot kan het interessant zijn om hoger op stam te hakselen. Het zetmeel uit de kolf levert tot 1.300 VEM per kg ds op. De plant - alles behalve de kolf - levert de helft op. Het onderste gedeelte van de stengel is grotendeels verhout en de voederwaarde van dat deel is daarmee nog lager. 10 cm hoger hakselen levert ca 20 VEM/kg ds extra op. Een ander voordeel is dat de mais schoner de kuil in komt. Aan het onderste deel van de maisplant zitten vaak grond- en schimmelsporen. Door de stoppel hoger te laten staan, komen er minder grond- en schimmelsporen de kuil in. 

Optimale haksellengte
De optimale haksellengte is afhankelijk van het drogestofgehalte van de mais.

  • Drogestofgehalte mais < 34%: haksellengte: 10 - 14 mm
  • Drogestofgehalte mais > 38%: haksellengte: 6 - 8 mm

Langer hakselen heeft als voordelen dat het de (pens)gezondheid van de koeien verbetert en er minder structuur bijgevoerd hoeft te worden. Nadeel is dat de mais moeilijker vast te rijden is, waardoor de kans op broei toeneemt.

Nog enkele tips: 

  • Steekt de maiskuil boven de muren van de sleufsilo uit? Haksel dan boven de muren 6-8 mm.
  • Gebruik wandfolie en onderfolie (te verkrijgen bij AR).
  • Neem voldoende tijd voor het vastrijden van de maiskuil.
  • Gebruik toevoegmiddelen om broei te verminderen/voorkomen. Ecosyl, Ecocool en DA Ecocorn zijn hiervoor het meest geschikt (verkrijgbaar bij AR).