Menu

Fipronil verlagen; welke opties biedt voer?

4-8-2017
Fipronil verlagen; welke opties biedt voer?

Er is nog veel onduidelijkheid over het verlagen van het fipronil-gehalte in eieren. Wel is het duidelijk dat de kip constant fipronil uit de omgeving opneemt.

De omgeving is de belangrijkste besmettingsbron. Het middel is nog in de stal aanwezig en wordt via de mest weer uitgescheiden. Kippen komen door hun scharrelgedrag weer in aanraking met de fipronil die via de mest is uitgescheiden. Om deze kringloop te doorbreken is het belangrijkste advies om de stal volledig schoon te maken en de mest te verwijderen.

Bescherming via voer
Naast schoonmaken kunnen toevoegingen in het voer ervoor zorgen dat de kip sneller schoon wordt. AR heeft een toevoeging om de lever te ondersteunen. De lever moet afvalstoffen afbreken en afvoeren. Het is belangrijk om deze maximaal te ondersteunen. Daarnaast heeft AR toevoegingen die de darm beschermen tegen de opname van schadelijke stoffen. Het doel hiervan is dat de opnieuw ingenomen fipronil niet via de darm in het bloed terechtkomt. De toevoegingen kunnen uiteraard niet het reinigen van de stal vervangen, maar wel een extra zet in de positieve richting geven!

Ruien
Er zijn pluimveehouders die willen gaan ruien. Het doel hiervan is dat de fipronil die opgeslagen zit in het buikvet, wordt afgebroken en via de laatste eieren en mest wordt afgevoerd en via de eerste eieren na de rui. Ook hier geldt dat deze optie alleen het gewenste effect kan hebben in combinatie met het reinigen van de stal. Na het ruien kan de hen weer in productie gebracht worden. 

Ruimixen AR
AR heeft verschillende ruimixen samengesteld. Onze specialisten zijn expert op het gebied van ruien en kunnen u adviseren welke mix voor uw situatie geschikt is. Zij kunnen u ondersteunen bij het bepalen van de strategie bij ruien.

Gangbare mixen

  • 26296SX1 Structomix Rui
  • 26297SX1 Structomix LP
  • 26298SX1 Structomix Rui VLOG
  • 26299SX1 Structomix LP VLOG

Biologische mix

  • 26399SX1 Bio Structomix Rui LP

Meer weten?
Neem contact op met verkoopleider pluimvee Henno van den Bruinhorst, 06-55334277 of uw eigen specialist pluimvee. Bestellingen kunt u doorgeven aan onze verkoopbinnendienst, 0317-499510.