Menu

Hittestress bij geiten

6-7-2018
Hittestress bij geiten

Bij hittestress staan de geiten met de voorpoten hoger dan met de achterpoten en zijn ze vaak hangerig. Verder is hittestress te herkennen aan hijgen, veel liggen, verminderde melkproductie en een verhoging van de lichaamstemperatuur. Zorg dat de geiten gezond blijven en maak de hitte dragelijk voor ze. Op het gebied van voeding is het raadzaam meer structuur en Buffer AR Uniek te verstrekken. Dit om pensverzuring te voorkomen.

Maatregelen:

 • Accepteer restvoer.
 • Voer in de vroege ochtend en ’s avonds.
 • Zorg voor meer fris drinkwater. Sommige dieren nemen 25-50% meer vocht op.
 • Houd de stal schoon, met name rond de drinkgelegenheden.
 • Besproei het dak bij extreme hitte.
 • Voorkom stress.

Tips om de geit koel te houden:

 1. Zorg voor voldoende ventilatie
  Door luchtcirculatie kan de huid van de geit afkoelen. Dan kan de koe via de huid de warmte kwijt.
 2. Laat de koe niet in volle zon lopen
 3. Stimuleer de voeropname om pensverzuring te voorkomen
  Een geit zal minder voer op willen nemen bij hoge temperaturen. Bij de vertering produceert de geuit namelijk warmte. Het is daarom belangrijk de voeropname te stimuleren. Verstrek fris voer dat niet gaat broeien. Verstrek het voer meerdere keren of op koele momenten van de dag. Voorkom een grove kuil. Een snelle kuil is namelijk makkelijker fermenteerbaar voor de geit. Hierdoor produceert zij minder warmte.
 4. Richt het rantsoen anders in bij hitte
  Het fermenteren geeft veel warme, een grote grove kuil vindt een geit niet fijn. Het kost haar namelijk meer energie om dat te verteren.
 5. Voer bestendige vetten en eiwitten bij
  Bestendige vetten en eiwitten kosten de geit minder energie om te verteren waardoor de geit het minder warm zal krijgen.
 6. Verstrek buffercomponenten en mineralen
  Een geit hijgt om warmte af te geven. Hierdoor wordt er meer CO2 uitgeademd. Om dit te compenseren verliest de geit meer bicarbonaat via de urine en heeft verzuring als gevolg. Het is dan belangrijk om buffercomponenten en mineralen te verstrekken.

Actie hittestress

AR heeft momenteel een actie met hittestressproducten. Bij afname van een van onderstaande producten ontvangt u een AR-badlaken cadeau (70x100 cm). Een combinatie van producten is mogelijk.

 • 1.000 kg Bestendig vet (21464K25 Bergafat F100/22340K25 Megalac); energierijk vet op darmniveau.
 • 1.000 kg Buffer AR Uniek (22599K20); om pensverzuring te voorkomen.
 • 1.000 kg Amino Mix Maxima (24781K20); om essentiele eiwitten aan te vullen.
 • 225 liter Selko TMR (21301K225)/ 1.000 liter Selko TMR (21302K1000); om het voer fris te houden.

Vragen of bestellen?

Heeft u vragen of wilt u een bestelling plaatsen? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten of geef de bestelling door aan onze verkoopbinnendienst via order@argroep.nl of 0317-499510.