Menu

Septoria dreiging in tarwe

Septoriadreiging in tarwe

Datum meting: 16 april 2018

Vorige week werd het Zuidwesten geteisterd door zware onweersbuien. Dit zijn ideale omstandigheden voor septoria-pycnidiosporen om naar boven te komen en de nieuwe bladeren te infecteren.

Uit de Bayer ziektemonitoring van vorige week bleek dat op vrijwel alle percelen wintertarwe onderin het gewas Septoria aanwezig is. Deze septoria heeft nu, met de geregistreerde infectiedagen van de afgelopen week, de nieuwe bladeren kunnen infecteren.

Met het mooie lenteweer van deze week ontwikkelt de tarwe zich snel. Juist op het moment dat veel tarwe zich opricht en begint met schieten, kan de Septoria omhoog 'liften'. Op de laat gezaaide tarwe te overwegen om een T0-bespuiting met 0,7 liter/ha Alternil® uit te voeren.

Op de overige percelen is de tarwe nu aan de T1-bespuiting toe of zal deze snel plaatsvinden. Hiervoor adviseren wij de prothioconazool-bevattende middelen Skyway Xpro® en Aviator Xpro®, 0,75 liter/ha. Met hun bewezen kracht, zowel preventief als curatief, op Septoria en de overige bladziekten zijn deze middelen nu de beste keus! Voor een extra effect, zowel in werking als in opbrengst, kan aan deze T1 Alternil 0,7 liter/ha worden toegevoegd.

Meer weten?
Neem dan contact op met Raymond Heuvels, voorlichter akkerbouw, 06-54223853 of stuur een e-mail naar r.heuvels@argroep.nl

Wekelijks delen wij de kans op septoria in tarwe. Dit doen we met behulp van een septoriameter van Bayer. Zij delen de resultaten van deze metingen met ons.