Varkenshouders Driessen over Frievar

In het Brabantse Someren houden Henny, Henriëtte en zoon Jeroen 500 zeugen onder het Beter Leven-concept. Zes jaar geleden sloten zij zich als deelnemer aan bij Frievar.

Frievar lanceerde in 2016 de eigen zeugenlijn FriVerdi. “Er ging een tijd overheen voordat we de juiste opfokmethode onder de knie hadden. Dat brengt uitdagingen met zich mee. Het mooie van samenwerken in de Frievarketen vind ik dat we met elkaar zo’n puzzel oplossen.” Henny: “Ondanks dat je als bedrijf gewoon de marktrisico’s loopt, zorgt de samenwerking ervoor dat je kunt profiteren van schaalvoordelen en efficiency. Bij Frievar bouw je een relatie op met je vaste vleesvarkenshouders. Er is een goede, open communicatie, bezoekverslagen worden gedeeld en alles is transparant. Daarnaast draaien we goed; rond de 32 biggen (gespeend) per zeug per jaar."

Hoe bevalt de deelname aan Frievar?

Zijn ouders knikken instemmend wanneer bedrijfsopvolger Jeroen ‘de keten als totaalpakket’ vergelijkt met een telefoonabonnement. “Je weet vooraf precies met wie je een relatie aangaat en waar je voor kiest; de collectieve inkoopvoordelen, de biggenprijs en de ketenpartners op het gebied van voer, welzijn, genetica en afzet. Ik denk dat dat goed bij mijn generatie varkenshouders en toekomstige familiebedrijven past. Je wordt onderdeel van een samenwerkingsverband, wat voor- en nadelen heeft. Er zal meer overleg zijn dan je gewend bent.” Henny ziet als pluspunten de ontzorging en het niet zelf te hoeven onderhandelen over de biggenprijzen: “Het is aan Frievar om het varken zo goed mogelijk te verwaarden. Daarbij helpt het dat Frievar haar eigen afzetkanalen heeft gecreëerd op de binnenlandse markt en haar eigen vleesmerken Friberne en Gaasterlander Kruidenvarken heeft.”

Wat is Frievar en wat is rol AR?

Frievar is het eerste Nederlandse samenwerkingsverband dat zorg draagt voor de kwaliteit van het varken en haar partners door beheersing van de gehele keten. Dit zorgt voor een uitstekende kwaliteit vlees met een authentieke smaak. Frievar werkt samen met vaste partners in de keten. Zo produceert AR, als vaste ketenpartner, ook voeders voor varkenshouders die deelnemen aan Frievar.