Gezondere biggen met beter voer

Sinds bijna een jaar krijgen de biggen voer van AR. Sindsdien is de gezondheid beter, de uitval lager en de groei hoger.

In Ederveen houdt Henry Esveld (29) in vof met zijn vader Jan en moeder Jannie 640 zeugen voor vermeerdering. Daarnaast hebben ze 10 ha land waar ze snijmais en gras voor de verkoop op verbouwen. Esveld heeft Topigs 20-zeugen. De afgelopen 12 maanden werden gemiddeld 32,8 biggen per zeug gespeend en werden er 32,1 afgeleverd. De biggen gaan via een handelaar naar vier vaste afnemers. Net als zij neemt Esveld deel aan de Keten Duurzaam Varkensvlees met Beter Leven één ster en Antibioticavrij Leven-garantie. Vleesvarkens met Antibioticavrij Leven-garantie leveren een bonus op voor de vermeerderaar en voor de vleesvarkenshouder.

Gezonde biggen zijn beste verkoopargument

Henry streeft ernaar zoveel mogelijk gezonde biggen per zeug per jaar af te leveren bij een optimale kostprijs. “Als een extra big meer kost dan het opbrengt heeft het geen zin. ” Gezonde biggen zijn volgens hem het beste verkoopargument. “Gezondheid is voor ons belangrijker dan groei. Naar gezonde biggen is altijd vraag. Met biggen die niet gezond zijn hebben zowel wij zelf als de afnemer altijd gedoe.” 

Kwaliteit biggen wordt betaald

Sinds bijna een jaar krijgen de biggen voer van AR. Sindsdien is de gezondheid beter, de uitval lager en de groei hoger. “AR specialist varkens Hans van der Knaap heeft een strategie opgesteld en die vullen we samen in. We gaan voor een gezonde big met een optimale groei na een goede start. Voordien was de groei te laag en de uitval te hoog, onder andere vanwege diarree. Sinds we van AR voeren starten de biggen na het spenen beter op.” De biggen krijgen nu luxer maar voor een kortere tijd speenvoer en daarna passende, kwalitatief betere voeders. Henry: “Kwaliteit kost geld maar wordt ook betaald.”