Menu

Actualiteiten grondstoffenmarkt

17-4-2020

Afgelopen week ontstond onrust in de markt vanwege een exportban voor granen vanuit Roemenië. Over de exacte invulling van de maatregelen bestond veel onduidelijkheid en uiteindelijk heeft Roemenië eieren voor haar geld gekozen en de exportban binnen een week weer opgeheven. In de markt is aandacht voor relatief droge gebieden rond de Zwarte Zee. Er wordt regen verwacht, echter het is afwachten of het genoeg zal zijn. De tarwemarkt kenmerkt zich momenteel door een grote vraag, terwijl de gerstmarkt eerder ruim aanvoelt. De komende weken kunnen de lage waterstanden in de rivieren een rol gaan spelen. De maisprijzen komen wereldwijd onder druk door de lage ethanolproductie en de oogst in Argentinië die nu beschikbaar komt voor de export. Op dit moment zien we dit nog niet terug in wezenlijk lagere maisprijzen in onze regio.

De eiwitten blijven voor de korte termijn slecht beschikbaar. De productie van raapzaadolie staat erg onder druk vanwege de sterk gereduceerde vraag naar biodiesel. Hierdoor komt de beschikbaarheid van raapzaadschroot in het geding. De sojakoersen op de beurs zijn weliswaar sterk gedaald, echter dit heeft voor de korte-termijn-prijzen van fysieke goederen beduidend minder effect dan voor de prijzen op lange termijn. Voor een ruimere beschikbaarheid van sojaschroot zal eerst de aanvoer vanuit de nieuwe oogst in Zuid-Amerika hier fysiek beschikbaar moeten zijn.

Prijzen enkelvoudige grondstoffen

  Per 6 april 2020 Per 13 april 2020
Bietenpulp 6mm 21,85 21,65
Bietenpulp 6mm gemalen 21,75 21,75
Tarwe 21,55 22,05
Gerst 19,15 19,05
Sojaschroot HP O.A. O.A.
Sojaschroot 44/7 O.A. O.A.
Raapzaadschroot O.A. O.A.


Genoemde dagprijzen zijn indicatief en gelden per 100 kg, voor volle vracht, geblazen in de silo en exclusief automatische betalingskorting.